Στο Σαρμ ελ-Σέιχ της Αιγύπτου έφτασε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, προκειμένου να συμμετάσχει στον δεύτερο γύρο των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ads

Οι συνομιλίες μεταξύ Μπ. Νετανιάχου και Μ. Αμπάς θα λάβουν χώρα στο αιγυπτιακό θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας, παρουσία της κας Κλίντον. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής μετά τις επαφές της 2ας Σεπτεμβρίου στην Ουάσινγκτον, όταν οι συνομιλίες που είχαν διακοπεί στα τέλη του 2008 λόγω των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, άρχισαν εκ νέου.

Τόσο η Αμερικανή υπουργός Εξωτερικών όσο και οι κ.κ. Αμπάς και Νετανιάχου θα έχουν επίσης ξεχωριστές επαφές με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ.

Οι μέχρι στιγμής συνομιλίες δεν έχουν πάντως αφήσει περιθώρια για εξεύρεση άμεσης λύσης, εξαιτίας της επιμονής των Ισραηλινών για συνέχιση του εποικισμού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Παλαιστινιακής Αρχής, Saeb Erekat, δήλωσε χαρακτηριστικά στο πρακτορείο Reuters ότι «η επιλογή να συνεχιστούν οι εποικισμοί με οποιαδήποτε μορφή σημαίνει την καταστροφή των διαπραγματεύσεων».

Ads

Η Κλίντον ζητεί να παραταθεί το μορατόριουμ στην ανέγερση εβραϊκών οικισμών στη Δυτική ‘Οχθη, το οποίο εκπνέει στις 26 Σεπτεμβρίου.

Οταν ρωτήθηκε από το ισραηλινό ραδιόφωνο, ο υπουργός Υποδομών του Ισραήλ Ούζι Λαντάου, μέλος του υπερεθνικιστικού κόμματος Ισραέλ Μπεϊτένου, δήλωσε πως «η κυβέρνηση έδωσε εντολή για 10μηνο πάγωμα της οικοδομικής δραστηριότητας, και αυτό είναι όλο. Δεν είμαστε μια δημοκρατία μπανανίας».