Το πάγωμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών ανακοίνωσε ο Αραβικός Σύνδεσμος, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες δεν είναι δυνατό να συνεχιστούν, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κάνουν μία σοβαρή πρόταση για την επίλυση της διαμάχης.

Ads

«Η πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών είναι άκαρπη», αναφέρεται σε ανακοίνωση της επιτροπής των Αράβων υπουργών Εξωτερικών, μετά από συνάντηση της στο Κάιρο την Τετάρτη. «Η επανάληψη των διαπραγματεύσεων προϋποθέτει μία σοβαρή πρόταση που θα εξασφαλίζει το τέλος της αραβο-ισραηλινής διαμάχης και θα βασίζεται στην ειρηνευτική διαδικασία», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα εγκατέλειψαν τις προσπάθειες να πείσουν το Ισραήλ να σταματήσει την εποικιστική του δραστηριότητα στη Δυτική Όχθη. Η Ουάσινγκτον διαπραγματευόταν με το Ισραήλ το πάγωμα των εποικισμών, όπως απαιτούσε η Παλαιστινιακή Αρχή προκειμένου να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Οι Παλαιστίνιοι είχαν αποχωρήσει από τις άμεσες συνομιλίες το Σεπτέμβριο, έπειτα και από την παρέλευση του δεκαμήνου που είχε συμφωνηθεί με τους ισραηλινούς για πάγωμα των εποικισμών στη Δυτική Όχθη. Το Ισραήλ είχε αρνηθεί να παρατείνει το μορατόριουμ στην οικοδόμηση ισραηλινών οικισμών στη Δυτική Όχθη, το οποίο έληξε στις 26 Σεπτεμβρίου.

Ads

Η επιτροπή των Αράβων υπουργών Εξωτερικών, η οποία χειρίζεται θέματα που σχετίζονται με την ειρηνευτική διαδικασία, τόνισε ότι η αποτυχία της Ουάσινγκτον στο θέμα των εποικισμών «επιβάλλει η αμερικανική κυβέρνηση να δηλώσει με σαφήνεια ότι τα σύνορα των δύο κρατών βασίζονται στα σύνορα του 1967», πριν την κατάληψη της Δυτικής Όχθης.

Το Ισραήλ έχει καταλάβει τη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από το 1967 και περίπου 500 χιλιάδες ισραηλινοί έχουν εγκατασταθεί σε περισσότερους από 100 οικισμούς, οι οποίοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο είναι παράνομοι. Περίπου 2,5 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν στη Δυτική Όχθη.

Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι τώρα θα επικεντρωθούν στη διεξαγωγή έμμεσων συνομιλιών μεταξύ των δυο πλευρών, που θα αφορούν τα «βασικά ζητήματα», περιλαμβανομένων των συνορών του παλαιστινιακού κράτους, το μέλλον της Ανατολικής Ιερουσαλήμ καθώς και τα θέματα ασφαλείας.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ σεΐχης Αλ Θάνι, έθεσε το ερώτημα αν οι συνομιλίες θα μπορούσαν να είναι επιτυχείς αφότου η Ουάσινγκτον εγκατέλειψε την πρότασή της σχετικά με τον ισραηλινό εποικισμό.
Πάντως, οι Άραβες υπουργοί έχουν δηλώσει ότι θα μπορούσαν τώρα να πάνε το θέμα των εποικισμών στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ.