Ο Νετζμετίν Ερμπακάν, πρώην ισλαμιστής πρωθυπουργός της Τουρκίας πέθανε σήμερα σε ηλικία 84 ετών, όπως ανακοίνωσε ένας από τους εκπροσώπους του.

Ads

«Η Τουρκία έχασε μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητές της», δήλωσε ο εκπρόσωπός του Ογκουζχάν Ασιλτούρκ στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Ο πρώην πρωθυπουργός είχε νοσηλευθεί στις αρχές Ιανουαρίου σε νοσοκομείο της Άγκυρας εξαιτίας μία μόλυνσης και έμοιαζε ιδιαίτερα εξασθενημένος, ενώ κυκλοφορούσε με αναπηρικό αμαξίδιο.

Ο Ερμπακάν, ανέλαβε τον Οκτώβριο του 2010 την ηγεσία του μικρού ισλαμικού Κόμματος της Ευτυχίας (Saadet), ένα κόμμα που ιδρύθηκε το 2001 από τις στάχτες του Κόμματος της Αρετής (Fazilet), το οποίο διαλύθηκε έπειτα από δικαστική απόφαση για δραστηριότητες κατά του λαϊκού χαρακτήρα του κράτους. Το 1996 υπήρξε επικεφαλής της κυβέρνησης συνασπισμού και έτσι έγινε ο πρώτος ισλαμιστής πρωθυπουργός στην ιστορία της Τουρκίας. Σε αυτή τη θέση παρέμεινε για ένα χρόνο προτού αναγκαστεί σε παραίτηση τον Ιούνιο του 1997 υπό την πίεση του στρατού.

Ads

Όπως ανακοινώθηκε, λόγω της κηδείας Ερμπακάν, αναβάλλεται η συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, που είχε προγραμματιστεί για την Τρίτη.

Ο Ερντογάν, που βρίσκεται στη Γερμανία όπου έχει προγραμματιστεί για αύριο συνάντηση με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δεν ήταν σε θέση να πει κατά πόσον ο Ερντογάν θα μπορέσει να τηρήσει το ραντεβού με τη Μέρκελ. Ο εκπρόσωπος του Μπαρόζο δήλωσε πως το γραφείο του σκοπεύει να προγραμματίσει μια νέα συνάντηση αργότερα στη διάρκεια της εβδομάδας.