Πολιτικοί κι ενώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στράφηκαν κατά του Νικολά Σαρκοζί, για στιγματισμό των Ρομά και των ανθρώπων που κάνουν νομαδική ζωή, μετά από αρνητικές δηλώσεις του για τη συμπεριφορά των Ρομά και των νομάδων. Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο σχετικής σύσκεψης στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ads

Οι δηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη, λίγες μέρες μόνο μετά τις βίαιες ενέργειες που έλαβαν χώρα στο Saint-Aignan, τις οποίες ακολούθησε ο θάνατος ενός ανθρώπου από πυροβολισμό αστυνομικού, όταν ο πρώτος έστησε μπλόκο στην εθνική οδό. Ο Noël Mamère των Πρασίνων, αντιδήμαρχος της Bègles, δηλώνει εξοργισμένος με τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, ο οποίος, «για να ξεχαστεί η υπόθεση Μπετανκούρ στην οποία εμπλέκεται το όνομα του, εφηύρε ένα νέο τρόπο να προσελκύσει το κοινό δημιουργώντας μια νέα κατηγορία αποδιοπομπαίων τράγων». Ο κ. Mamère πρόσθεσε ακόμα ότι ο Σαρκοζί εκμεταλλεύεται τα άτομα που έχουν τοποθετηθεί στο περιθώριο της κοινωνίας κάνοντας τους κατοίκους της Γαλλίας να πιστεύουν ότι όλοι οι Ρομά και οι μετανάστες είναι αλλοδαποί.

Η πλευρά των Ρομά εκτίμησε ότι ο Σαρκοζί προσπαθεί να εκτρέψει την κοινή γνώμη σε εύκολους στόχους. «Ο πρόεδρος έχει επιλέξει το ρατσιστικό στιγματισμό των Ρομά και των μεταναστών, ανακοινώνοντας την απέλαση των εθνοτικών στόχων του από όλους τους παράνομους οικισμούς», κατήγγειλε ο Σύνδεσμος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (LDH), συμπληρώνοντας ότι «αυτοί οι άνθρωποι είναι τα εξιλαστήρια θύματα για τις αποτυχίες του κράτους». Πάνω από δέκα χρόνια μετά την έγκριση ενός νόμου που προβλέπει τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων και χώρων υποδοχής για τους νομάδες, μόλις το ήμισυ των περιοχών που προβλέπονται σε όλη τη Γαλλία είναι πλέον ανοικτό. Το κυβερνητικό άλλοθι των επεισοδίων του Saint-Aignan έγκειται στην ανάπτυξη μιας πιο συστηματικής πολιτικής καταπίεσης, ώστε να δαιμονοποιηθούν οι τσιγγάνοι που είναι τα κατεξοχήν θύματα ρατσισμού στη Γαλλία, παρά το γεγονός ότι το 95% των Ρομά είναι γαλλικής καταγωγής.

«Ο αρχηγός του κράτους δεν επιδιώκει να στιγματίσει μια κοινότητα, αλλά επιχειρεί να απαντήσει σε ένα πρόβλημα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης, Luc Chatel.

Ads

Η Coralie Guillot, μέλος της ένωσης Parada France, που συνεργάζεται με τους Ρομά στο Seine-Saint-Denis, δηλώνει «δεν έχουμε ξαναδεί τόσες πολλές εκκενώσεις στο Ile-de-France τους τελευταίους δύο ή τρεις μήνες». «Μετά τις εξώσεις, οι Ρομά πηγαίνουν στη Ρουμανία για λίγες εβδομάδες και στη συνέχεια επιστρέφουν στη Γαλλία ή πάνε αλλού», προσθέτει, κρίνοντας ότι «κάτι τέτοιο δημιουργεί μόνο ανασφάλεια».

Οχτώ χιλιάδες Ρομά εστάλησαν πίσω στη Ρουμανία το 2009 στα πλαίσια ενός προγράμματος που κάλυπτε τα αεροπορικά εισιτήρια και χορηγούσε σε κάθε ενήλικα 300 ευρώ (100 ευρώ σε κάθε παιδί). Όμως, σχεδόν τα 2/3 αυτών επέστρεψαν αμέσως, σύμφωνα με εκτιμήσεις, γεγονός που συνδέεται με την άσχημη οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία.