Ads

«Παράνομη» έκρινε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας την 24ωρη γενική απεργία που κήρυξαν για σήμερα τα εργατικά συνδικάτα στον απόηχο της αιματηρής επιχείρησης εκκένωσης της Πλατείας Ταξίμ το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη. Αίτημα της απεργίας ήταν ο «άμεσος τερματισμός της αστυνομικής βίας». Την ίδια ώρα, η Ένωση Δικηγορικών Συλλόγων Τουρκίας αποφάσισε να προσφύγει στο Συμβούλιο της Ευρώπης, προκειμένου να ζητήσει «επείγουσα επέμβαση» από πλευράς Συμβουλίου. Οι συγκρούσεις στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας συνεχίστηκαν το βράδυ της Κυριακής ενώ επεισόδια σημειώθηκαν και σήμερα το πρωί, σύμφωνα με μαρτυρίες ακτιβιστών. Αμετακίνητος ο Τούρκος πρωθυπουργός. Συνεχίζεται η πόλωση.

Σε απεργία είχαν καλέσει τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα για τη Δευτέρα, αντιδρώντας στην άγρια αστυνομική καταστολή του Σαββάτου. Και σήμερα νωρίς το πρωί σημειώθηκαν επεισόδια ενόψει των προγραμματισμένων διαδηλώσεων των συνδικάτων, όπως υποστήριξαν ακτιβιστές στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η αστυνομία χρησιμοποίησε και σήμερα δακρυγόνα και αντλίες νερού για να διαλύσει το συγκεντρωμένο πλήθος στην Άγκυρα και εμπόδισε χιλιάδες ακτιβιστές στην Κωνσταντινούπολη να πλησιάσουν στην πλατεία Ταξίμ.
 
Τη νύχτα προς Δευτέρα, αστυνομικοί στην Κωνσταντινούπολη, ορισμένοι με πολιτικά και γκλόμπ όπως αναφέρει το Reuters, έριχναν δακρυγόνα και κυνηγούσαν ομάδες νεαρών με καλυμμένα πρόσωπα που τους πετούσαν πέτρες. Ελικόπτερα της αστυνομίας είχαν επιστρατευτεί με τις οδομαχίες να συνεχίζονται στα στενά και την αστυνομία να παρεμποδίζει τη συγκέντρωση των διαδηλωτών.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του δικηγορικού συλλόγου της Κωνσταντινούπολης, η αστυνομία συνέλαβε και έθεσε υπό κράτηση 441 άτομα σε σχέση με τα χθεσινά επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ο δικηγορικός σύλλογος της Άγκυρας ανακοίνωσε ότι 56 άτομα κρατούνται στην πρωτεύουσα.
 
Ο ιατρικός σύλλογος της Άγκυρας ανακοίνωσε ότι μία 20χρονη γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά στην τουρκική πρωτεύουσα, όταν χτυπήθηκε στο κεφάλι από κάνιστρο δακρυγόνου.
 
Ο Τουρκικός Ιατρικός Σύλλογος καταδίκασε την εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που εγκυμονεί η υπερβολική αυτή έκθεση των ανθρώπων στα χημικά.
 
Αμετακίνητος Ερντογάν
 
Μιλώντας πάντως την Κυριακή ενώπιον υποστηρικτών του στην Κωνσταντινούπολη, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπεραμύνθηκε των κινήσεων της κυβέρνησής του. Αναφερόμενος στην έφοδο της τουρκικής αστυνομίας στο πάρκο Γκεζί το βράδυ του Σαββάτου, για την απομάκρυνση των διαδηλωτών που παρέμεναν για 18 ημέρες στο σημείο, τόνισε ότι έκανε το καθήκον.

Ads

 

Ο Ερντογάν αρνήθηκε πως είναι δικτάτορας και υποσχέθηκε πως θα βρει «όλους αυτούς που έσπειραν τον τρόμο στους δρόμους». Ανακοίνωσε επίσης ότι θα συνεχιστούν οι συγκεντρώσεις του κόμματός του υπό τον γενικό τίτλο «σεβασμός προς τη λαϊκή βούληση». Όπως είπε, στις 22 και 23 Ιουνίου θα γίνουν συγκεντρώσεις στην Ερζουρούμ και τη Σαμψούντα.

image
 
Γερμανία: Να σεβαστεί η Τουρκία τα δικαιώματα των διαδηλωτών
 
Στο μεταξύ, το Βερολίνο κάλεσε την Άγκυρα να σεβαστεί το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν και να εκφράζονται, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας στέλνει με την «ατυχή συμπεριφορά της (…) άσχημα μηνύματα».
 
«Η γερμανική κυβέρνηση επαναλαμβάνει την προειδοποίησή της: η ελευθερία των πολιτών να διαδηλώνουν και η ελευθερία της έκφρασης πρέπει να είναι εγγυημένες, οι ειρηνικοί πολίτες πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Τουρκία.
 
Σε άλλο μήνυμά του μέσω του Twitter ο κ. Ζάιμπερτ ζήτησε να συνεχιστεί ο διάλογος στην Τουρκία, προσθέτοντας πως «η γερμανική κυβέρνηση καλεί εκ νέου όλα τα μέρη να επιδείξουν σύνεση».
 
Από την πλευρά του ο Γερμανός υπ. Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε δήλωσε ότι «η τουρκική κυβέρνηση έστειλε με την ατυχή συμπεριφορά της μηνύματα εντελώς λαθεμένα, από την μια στην ίδια της τη χώρα, κι από την άλλη σε όλο τον κόσμο και επίσης σε εμάς, στην Ευρώπη».
 
«Αυτές τις τελευταίες ημέρες είχαμε ελπίσει ότι η κατάσταση θα αποκλιμακωνόταν», επισήμανε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, ο οποίος χαρακτήρισε οπισθοδρόμηση για την Τουρκία την κλιμάκωση των επεισοδίων βίας.
 
«Αναμένω από την τουρκική κυβέρνηση να συμβάλλει στον κατευνασμό (. . .) και ότι θα κάνει ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτών οι οποίοι επιθυμούν να ασκούν το δικαίωμά τους να διαδηλώνουν», ανέφερε σε συνέντευξή του στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας ZDF. Πρόσθεσε πως «όταν γίνονται διαδηλώσεις, αυτό αποτελεί ένδειξη (της ύπαρξης) μιας ώριμης κοινωνίας των πολιτών», για να επισημάνει ότι «δεν πρέπει να τρομάζουμε εξαιτίας αυτού, πρέπει να χαιρόμαστε».
 
Σημειώνεται ότι στη Γερμανία φιλοξενείται η μεγαλύτερη κοινότητα Τούρκων μεταναστών μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. και χθες σημειώθηκαν διαδηλώσεις σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους αντιτιθέμενους στην κυβέρνηση Ερντογάν.