Με καταμετρημένο το 82% των ψήφων από το δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Ουγγαρία, το δεξιό κόμμα Fidesz έλαβε την πλειοψηφία των 2/3 των εδρών του κοινοβουλίου, σύμφωνα με το Εθνικό Εκλογικό Γραφείο.

Ads

Εκτιμάται ότι το Fidesz λαμβάνει 263 έδρες στο 386μελές ουγγρικό κοινοβούλιο. Το ακροδεξιό κόμμα Jobbik επιβεβαίωσε την ιστορική είσοδό του στη βουλή λαμβάνοντας 48 έδρες.

Μεγάλοι ηττημένοι ήταν οι σοσιαλιστές του MSZP, που πλέον κατέχουν μόλις 58 έδρες, βλέποντας τον κόσμο να τους γυρίζει την πλάτη για την σκληρή οικονομική πολιτική που εφάρμοσαν ως κυβέρνηση.

Το τέταρτο κόμμα του Ουγγρικού κοινοβουλίου, με 16 έδρες, είναι το LMP της οικολογικής αριστεράς, το οποίο ιδρύθηκε το 2009.

Ads

Ο εκλεγείς πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του θα διαπραγματευτεί μια συμφωνία με τους διεθνείς δανειστές και θα εκπονήσει ένα πολυετές σχέδιο για τη μείωση του χρέους της χώρας.

Ο Όρμπαν δήλωσε πως η κυβέρνησή του θα επιδιώξει μια σύμπραξη με τους δανειστές και θα τους πείσει να υποστηρίξουν τα σχέδιά της.

«Κατά την άποψή μου, ούτε το ΔΝΤ ούτε τα χρηματοπιστωτικά όργανα της ΕΕ είναι αφεντικά μας. Δεν είμαστε υποτελείς τους», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου. «Αν καταφύγουμε στη βοήθεια, πρέπει να διαπραγματευθούμε και πρέπει να αποδεχθούμε ότι πρέπει να διαπραγματευθούμε μ’ αυτούς που δίνουν τα χρήματα. Και θα διαπραγματευθούμε… όμως ο στόχος αυτών των συνομιλιών δεν είναι να υπακούσουμε σε διαταγές» πρόσθεσε. Έκανε επίσης γνωστό ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα υπερβεί φέτος το στόχο του 3,8% που έχει τεθεί.

Διαβάστε επίσης: Νίκησε κατά κράτος η δεξιά στην Ουγγαρία