Η Σουηδική Δικαιοσύνη αποφάσισε την ακύρωση της έρευνας για τον εντοπισμό του ιδρυτή του ιστοτόπου Wikileaks, που εξειδικεύεται στην δημοσίευση εμπιστευτικών εγγράφων, Τζούλιαν Ασάνγκε, ο οποίος κατηγορήθηκε για βιασμό. Όπως ανακοινώθηκε το Σάββατο «η γενική εισαγγελέας Έυα Φινέ αποφάσισε ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν είναι πια ύποπτος για βιασμό» και άρα «δεν είναι πια καταζητούμενος». Η εκπρόσωπος της εισαγγελίας Καρίν Ροσάντερ δήλωσε ότι «η έρευνα σχετικά με τη δεύτερη κατηγορία, της επίθεσης, παραμένει ανοιχτή». «Η αρμόδια εισαγγελία θα αποφασίσει αργότερα αλλά όχι απόψε το βράδυ», πρόσθεσε.

Ads

Νωρίτερα, το πρωί, η εκπρόσωπος της εισαγγελίας Καρίν Ροσάντερ είχε ανακοινώσει ότι ο Τζούλιαν Ασάνγκε καταζητείται «για δύο διαφορετικές υποθέσεις, εκ των οποίων η μία είναι για βιασμό».Η δεύτερη κατηγορία αφορά στην επίθεση εναντίον μίας γυναίκας.

Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα, το Wikileaks δημοσίευσε περισσότερα από 70.000 αρχεία σχετικά με την πολεμική σύρραξη στο Αφγανιστάν, τη στιγμή που η στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης και του Κογκρέσου στον εννιάχρονο πόλεμο βρισκόταν στην καμπή της.

Πάντως, ο Ασάνγκε εκτίμησε σήμερα πως το Πεντάγωνο ενδέχεται να βρίσκεται πίσω από τις κατηγορίες με στόχο, κατά τον ίδιον, «να καταστρέψουν» την ιστοσελίδα που έχει εξευτελίσει τον αμερικανικό στρατό δημοσιεύοντας απόρρητα έγγραφα. «Δεν γνωρίζω ποιος κρύβεται πίσω από αυτές τις κατηγορίες. Όμως μας είχαν προειδοποιήσει πως, φερ’ ειπείν το Πεντάγωνο, θα μας έπαιζε άσχημα παιγνίδια για να μας καταστρέψει», τονίζει ο Τζούλιαν Ασάνγκε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Αφτονμπλάντετ.

Ads

«Ιδιαίτερα με είχαν προειδοποιήσει για τις σεξουαλικές παγίδες», τόνισε ο ίδιος χωρίς να διευκρινίζει εάν πιστεύει πως έχει πέσει θύμα μίας τέτοιας πλεκτάνης: «ίσως ναι, ίσως όχι», τονίζει. Ο Ασάνγκε σημειώνει επίσης πως αν και η σουηδική εισαγγελία απέσυρε το ένταλμα σύλληψής του, η υπόθεση θα επιφέρει «μεγάλες ζημιές» στη WikiLeaks.

Όσον αφορά τις ίδιες τις κατηγορίες, δηλώνει «σοκαρισμένος»: «με έχουν κατηγορήσει για ένα σωρό πράγματα, αλλά για τίποτε τόσο σοβαρό», τόνισε. «Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι πως ποτέ μου δεν είχα, ούτε στη Σουηδία, ούτε σε άλλη χώρα, σεξουαλικές σχέσεις με κάποια κατά τρόπο που δεν συμφωνούσε με την αμοιβαία βούληση και των δύο πλευρών», δηλώνει, αρνούμενος να αποκαλύψει λεπτομέρειες για τις δύο γυναίκες που αποτελούν την πέτρα του σκανδάλου, μη θέλοντας «να σύρει στη λάσπη την ιδιωτική ζωή ανθρώπων, προτού διευκρινισθεί η κατάσταση». Ακόμα, αναφέρει ότι ο ίδιος πως βρίσκεται στο σπίτι κάποιου φίλου στα βόρεια της Σουηδίας και πως δεν είχε την ευκαιρία να δώσει στις αρχές τη δική του εκδοχή των γεγονότων.

Ο «εκνευρισμός» του Πενταγώνου και οι προειδοποιήσεις

Η δημοσίευση από το WikiLeaks των 70.000 απόρρητων εγγράφων για τον πόλεμο του Αφγανιστάν, αλλά και οι συχνές αποκαλύψεις σχετικά με την εγκληματική δράση των στρατιωτών σε Ιράκ και Αφγανιστάν, έχουν φέρει επανειλημμένα το Πεντάγωνο σε δύσκολη θέση.

Μάλιστα αξιωματούχοι του Πενταγώνου είχαν στείλει προειδοποίηση στον ιδρυτή του WikiLeaks με αφορμή την πρόθεσή του να δημοσιεύσει 15.000 επιπλέον απόρρητα έγγραφα, ωστόσο ο Τζούλιαν Ασάνγκε, τόνισε ότι τα έγγραφα δημοσιευθούν.

Ο εκνευρισμός που έχουν δημιουργήσει οι αποκαλύψεις του WikiLeaks στις ΗΠΑ έχει οδηγήσει ακόμη και σε ακραίες δηλώσεις, όπως αυτή του γερουσιαστή Mike Rogers, που ζήτησε την επιβολή της θανατικής ποινής του «πληροφοριοδότη».

Οι αμερικανικές αρχές έχουν συλλάβει ύστερα από καταγγελίες τον αναλυτή στρατιωτικών πληροφοριών Bradley Manning, που φέρεται να ήταν ο σύνδεσμος του Τζούλιαν Ασάνγκε για την πρόσβαση στο απόρρητο στρατιωτικό υλικό.