Τα γαλλικά εργατικά συνδικάτα ξεκίνησαν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 24ωρη εθνική απεργία ως αντίδραση στις προωθούμενες αλλαγές στο εργασιακό και ασφαλιστικό μέτωπο από την κυβέρνηση του Nicolas Sarkozy. Στην απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι σε σιδηροδρόμους και αεροδρόμια, παραλύοντας τις μεταφορές στη Γαλλία. Περίπου 200 ογκώδεις διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη Γαλλία, σε μια προσπάθεια να εκφραστεί η λαϊκή αντίθεση στην αύξηση της ελάχιστης ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62, έως το 2018.

Ads

Ειδικότερα, στο Παρίσι, δεκάδες χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους στις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με την εκτίμηση της αστυνομίας, οι διαδηλωτές ανέρχονται σε 50.000. Το συνδικάτο CGT, ωστόσο, που πρόσκειται στο Κομουνιστικό Κόμμα υπολογίζει 130.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην κινητοποίηση. Ούτως ή άλλως, πάντως, οι αριθμοί αυτοί μαρτυρούν μία καλύτερη κινητοποίηση συγκριτικά με την αμέσως προηγούμενη, στις 27 Μαΐου, για το ίδιο ζήτημα.

Η κυβέρνηση Sarkozy σκοπεύει να επιβάλλει την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 62 με εφαρμογή του μέτρου από το 2018. Επιπλέον, προωθεί αύξηση της φορολογίας για αντιστάθμιση των δαπανών του συνταξιοδοτικού συστήματος. Το νομοσχέδιο αναμένεται να συζητηθεί από τους Γάλλους νομοθέτες το Σεπτέμβριο.

Στην απεργία συμμετείχαν οι εργαζόμενοι των εταιριών Air France-KLM Group SA, France Telecom SA, Airbus SAS, Electricite de France SA, GDF Suez SA, Bouygues Telecom, Renault SA καθώς και οι υπάλληλοι σε σχολεία, ταχυδρομεία, λιμάνια, νοσοκομεία, το μετρό και την κρατική ραδιοτηλεόραση.

Ads

Η κυβέρνηση αποκάλυψε το σχέδιο για περιορισμό των δαπανών με τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα, υποστηρίζοντας ότι αν δεν λάβουν χώρας σημαντικές αλλαγές στο ασφαλιστικό, το ετήσιο έλλειμμα θα φτάσει τα 100 δις. ευρώ ετησίως μέχρι το 2050. Τα συνδικάτα προειδοποίησαν ότι η σημερινή κινητοποίηση αποτελεί πρόγευση των όσων πρόκειται να ακολουθήσουν τον Σεπτέμβριο, όταν το νομοσχέδιο θα τεθεί προς συζήτηση στο Κοινοβούλιο της χώρας.