Τα επεισόδια που ακολούθησαν την πορεία διαμαρτυρίας στην Αθήνα, τα οποία στοίχισαν τη ζωή σε τρεις ανθρώπους, σχολιάζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αλλά και τα διεθνή ΜΜΕ. Παράλληλα, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως δεν θα υπάρξει αεροπορική σύνδεση Ελλάδας-Λονδίνου όσο παραμένει έκρυθμη η κατάσταση στην Ελλάδα, ενώ οι βουλγαρικοί σιδηρόδρομοι έχουν ήδη ακυρώσει τις σιδηροδρομικές συνδέσεις προς την Ελλάδα. Και η ΠΓΔΜ συνέστησε στους πολίτες της χώρας να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Ελλάδα λόγω των επεισοδίων.

Ads

«Όλες οι σκέψεις των Ευρωπαίων είναι σήμερα στραμμένες στα θύματα της Αθήνας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπέι. «Είμαστε όλοι ανήσυχοι από την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Αλλά αυτή τη στιγμή, σκεπτόμαστε τα ανθρώπινα θύματα στην Αθήνα», είπε μιλώντας στον Τύπο στις Βρυξέλλες.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά και την ανταγωνιστικότητά της. Ένα μεγάλο πρόγραμμα πρόκειται να ολοκληρωθεί. Αυτή η συμφωνία είναι αξιόπιστη και φιλόδοξη. Παρά τα μεγάλα προβλήματα που έχει η Ελλάδα τώρα, οι πρώτες μας σκέψεις σήμερα είναι στα ανθρώπινα θύματα», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Γάλλος υφυπουργός αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Πιέρ Λελούς ανέφερε ότι ο ίδιος και ο Γερμανός ομόλογός του, Βέρνε Χόγιεν πρόκειται να «έρθουν προσεχώς στην Αθήνα για να δηλώσουν την αλληλεγγύη των δύο χωρών τους στην Ελλάδα, κυρίως μετά τις σημερινές βίαιες διαδηλώσεις».

Ads

«Είχα χθες τηλεφωνική συνομιλία με το γερμανό ομόλογό μου με τον οποίο θα πάμε μαζί στην Αθήνα. Συνεργαζόμαστε να βρούμε μια κοινή ημερομηνία. Ελπίζω όπως και ο Γερμανός συνάδελφός μου, πως η επίσκεψή μας θα γίνει την προσεχή εβδομάδα» πρόσθεσε ο κ. Λελούς. Καταλήγοντας εξέφρασε τη μεγάλη λύπη του για τους τρεις νεκρούς.

Την ίδια στιγμή τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν στην πρώτη σελίδα την διαδηλώσεις αλλά και το τραγικό περιστατικό στο κέντρο της Αθήνας. Το πρακτορείο Reuters γράφει στον τίτλο του «τρία άτομα βρήκαν το θάνατο σήμερα κατά την πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης στο κέντρο της Αθήνας» και σημειώνει «δεκάδες χιλιάδες Έλληνες διαδήλωσαν έξω από τη Βουλή θέτοντας σε δοκιμασία τη λύση της κυβέρνησης για δρομολόγηση ριζικών δημοσιονομικών περικοπών ως αντάλλαγμα για τη βοήθεια δισεκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ».

«Πρόκειται για το χειρότερο ξέσπασμα βίας μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση τον Οκτώβριο, με εκατοντάδες διαδηλωτές να επιτίθενται στην αστυνομία εκσφενδονίζοντας πέτρες, κομμάτια μαρμάρου ή μπουκάλια, να βάζουν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και να προσπαθούν επανειλημμένως να καταλάβουν το κοινοβούλιο, λίγο πριν την έναρξη δημόσιου διαλόγου στη βουλή για τα μέτρα λιτότητας», τονίζει το πρακτορείο Reuters.

«Τουλάχιστον τρεις νεκροί στο κέντρο της ελληνική πρωτεύουσας εξαιτίας φωτιάς που προκάλεσαν οι διαδηλωτές σε τράπεζα στη διάρκεια της γενικής απεργίας ενάντια στα προγραμματισμένα μέτρα λιτότητας», αναφέρει στην ιστοσελίδα του το BBC.

Όπως υπογραμμίζει ο ανταποκριτής του BBC «το μένος των Ελλήνων διαδηλωτών στρέφεται κατά των συμβόλων του καπιταλισμού» και εκφράζει την άποψη ότι «τα θανατηφόρα επεισόδια θα διαταράξουν τις ισορροπίες εντείνοντας τις πιέσεις προς τον Έλληνα πρωθυπουργό που ζήτά να γίνουν μεγάλες θυσίες».

Το CNN έχοντας συγκεχυμένες πληροφορίες μεταδίδει ότι «στην Αθήνα υπάρχουν τρεις νεκροί και τέσσερις αγνοούμενοι από έκρηξη βόμβας σε υποκατάστημα τράπεζας στο κέντρο της Αθήνας. Τα θύματα σημειώνει «ήταν δύο γυναίκες και ένας άνδρας -όλοι τους υπάλληλοι της τράπεζας».

«Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο γενικής απεργίας χιλιάδων εργαζομένων του δημόσιου τομέα που έχουν δυσαρεστηθεί από τα μέτρα λιτότητας τα οποία τους έχουν πλήξει σε μεγάλο βαθμό. Με τους δημόσιους υπαλλήλους ένωσαν τις δυνάμεις τους και οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, καθώς και χιλιάδες εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς», αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο.

Οι επιθέσεις που δέχθηκαν ξένοι ανταποκριτές, μεταξύ των οποίων και Τούρκοι δημοσιογράφοι, καθώς και το συνεργείο εξωτερικών μεταδόσεων του τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου ΙΗΑ αποτελεί από τα βασικά θέματα που απασχολούν τα τουρκικά ΜΜΕ. Η τουρκική τηλεόραση μεταδίδει από το μεσημέρι με συνεχείς συνδέσεις με την Αθήνα, τα επεισόδια που σημειώθηκαν σήμερα στο κέντρο της Αθήνας.

Σταματά η αεροπορική σύνδεση Ελλάδας-Λονδίνου

Δεν θα υπάρξει αεροπορική σύνδεση Ελλάδας-Λονδίνου όσο παραμένει έκρυθμη η κατάσταση στην Ελλάδα γνωστοποιεί η βρετανική κυβέρνηση. «Αναμένεται να προκληθεί μεγάλη αναστάτωση στις μεταφορές. Δεν θα υπάρξουν πτήσεις από και προς ελληνικό αεροδρόμιο αυτήν την περίοδο», επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση της.

Στο μεταξύ, η βουλγαρική κυβέρνηση κάλεσε τους πολίτες της χώρας να αποφύγουν να επισκέπτονται την Ελλάδα για μικρό χρονικό διάστημα, με ανακοίνωση του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Σόφια. Οι βουλγαρικοί σιδηρόδρομοι έχουν ήδη ακυρώσει τις σιδηροδρομικές συνδέσεις προς την Ελλάδα, αλλά τα συνοριακά φυλάκια παραμένουν ανοικτά για τα αυτοκίνητα, τα φορτηγά και τα λεωφορεία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ συνέστησε στους πολίτες της χώρας να αποφεύγουν αυτή την περίοδο τα ταξίδια και τη διαμονή για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα, λόγω «των τελευταίων επεισοδίων στη διάρκεια μαζικών διαδηλώσεων και αφορά κυρίως στις μεγάλες ελληνικές πόλεις, πρωτίστως στην πρωτεύουσα Αθήνα και τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη, την Θεσσαλονίκη».

Στους πολίτες της ΠΓΔΜ που βρίσκονται στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη, συνιστάται να αποφεύγουν τις μετακινήσεις στα κέντρα των πόλεων αυτών και σε μέρη όπου στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες και μεγάλες τράπεζες και να προσέχουν τα οχήματα τους.

Πηγή φωτογραφίας: Liberation