Διαδηλώσεις για το συνταξιοδοτικό πραγματοποιούνται και σήμερα στη Γαλλία, ενώ ο πρόεδρος της χώρας, Νικολά Σαρκοζί, εμμένει στη στάση του παρά τις συνεχόμενες διαδηλώσεις και απεργίες, που προκάλεσαν τον προηγούμενο μήνα αρκετά προβλήματα στην τροφοδοσία καυσίμων.

Ads

Ο ηγέτης του συνδικάτου CGT, Μπερνάρ Θιμπό, δήλωσε στην εφημερίδα l’Humanite ότι το συνδικάτο του οποίου είναι επικεφαλής έχει εγγράψει 8.500 νέα μέλη από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας πριν από δύο μήνες, αλλά δήλωσε απαισιόδοξος ως προς τον αριθμό των διαδηλωτών, που στις πιο πολυάριθμες πορείες έφθασαν και το ένα εκατομμύριο.

«Αν έλεγα σήμερα ότι θα πιέσουμε τον πρόεδρο να υποχωρήσει, κανένας δεν θα με πίστευε», είπε ο Φρανσουά Σερέκ, επικεφαλής του συνδικάτου CFDT.

Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, που αναμένει την τυπική έγκριση του Συνταγματικού Συμβουλίου προτού υπογραφεί από τον πρόεδρο και τεθεί ο νόμος σε ισχύ, προβλέπει την αύξηση του ορίου ηλικίας πρόωρης συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια, και πλήρους σύνταξης από τα 65 στα 67 έτη έως το 2017.

Ads