Στη δημιουργία ενός μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο θα εκπροσωπεί τις πόλεις που έχουν περιέλθει στον έλεγχο της εξέγερσης, προχώρησαν αντίπαλοι του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι. Νωρίτερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέβαλε κυρώσεις στη χώρα, απαιτώντας τον άμεσο τερματισμό της βίας. Ο Καντάφι, πάντως, επιμένει πως θα παραμείνει στη Λιβύη, κατηγορεί τους ξένους και την Αλ Κάιντα για την εξέγερση και κατακρίνει τον ΟΗΕ για την επιβολή κυρώσεων εις βάρος του.

Ads

«Η δημιουργία ενός ανεξάρτητου Εθνικού Συμβουλίου ανακοινώθηκε σε όλες τις πόλεις της Λιβύης που έχουν απελευθερωθεί από την επανάσταση της 17ης Φεβρουαρίου», δήλωσε ο Αμπντελχαφέζ Γόκα σε συνέντευξη Τύπου από τη Βεγγάζη, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης και προπύργιο της εξέγερσης.

Το συμβούλιο είναι «το πρόσωπο της Λιβύης στη διάρκεια της μετάβασης», επισήμανε προσθέτοντας ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με θέμα τη σύνθεση και τις λειτουργίες του νέου αυτού οργάνου.

Χθες, Σάββατο, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μουστάφα Άμπντελ Τζαλίλ, που παραιτήθηκε την προηγούμενη Δευτέρα, είχε δηλώσει στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera ότι θα σχηματιστεί μία μεταβατική κυβέρνηση, η οποία θα κυβερνά τη χώρα μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών.

Ads

«Ο κ. Μουστάφα είναι στο πλευρό της επανάστασης, προεδρεύει του συμβουλίου στην πόλη Μπάιντα. Είμαστε σε επαφή με όλες τις απελευθερωμένες πόλεις για τη δημιουργία του Συμβουλίου αυτού», δήλωσε ο εκπρόσωπος του συμβουλίου, όταν ρωτήθηκε για το ρόλο του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης στη σύσταση αυτού του προσωρινού εκτελεστικού οργάνου. «Κάθε πόλη, απελυθερωμένη ή όχι, θα ερωτηθεί για το σχηματισμό του», διαβεβαίωσε ο Αμπντελχαφέζ Γόκα.

«Τα συμβούλια κάθε πόλης λειτουργούν και δεν τίθεται θέμα να μοιραστεί η Λιβύη σε βορρά, νότο, δύση ή ανατολή, ή σε φυλετική βάση. Το Συμβούλιο είναι στη Βεγγάζη, γιατί είναι μια απελευθερωμένη πόλη», πρόσθεσε, επαναβεβαιώνοντας πως η Τρίπολη είναι η πρωτεύουσα της Λιβύης.

«Οι υπόλοιπες περιοχές της Λιβύης θα απελευθερωθούν από το λιβυκό λαό», είπε, απορρίπτοντας «κάθε εξωτερική ανάμιξη ή στρατιωτική επιχείρηση. Βασιζόμαστε στο στρατό για να απελευθερώσουμε την Τρίπολη».

«Η λειτουργία αυτών των συμβουλίων πόλης αποδεικνύει το ψεύδος των δηλώσεων Καντάφι σύμφωνα με τις οποίες θα επέλθει το χάος», κατέληξε.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της επαναστατικής επιτροπής της πόλης Ναλούτ, 60 χλμ από τα σύνορα με την Τυνησία, πολλές πόλεις της δυτικής Λιβύης βρίσκονται «στα χέρια του λαού» εδώ και πολλές ημέρες και «ετοιμάζουν μία πορεία για να απελευθερώσουν την Τρίπολη».

Η αστυνομία, οι στρατιωτικοί και οι άλλες δυνάμεις που ήταν πιστές στους Λίβυους ηγέτες εγκατέλειψαν τη Ναλούτ, τις υποθέσεις της οποίας διαχειρίζονται μια δεκαριά αξιωματούχοι που συναθροίστηκαν στο πλαίσιο μιας επαναστατικής επιτροπής, μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. «Η πόλη έχει απελευθερωθεί από τις 19 Φεβρουαρίου, από τότε τις υποθέσεις της διαχειρίζεται μια επιτροπή της επανάστασης της 17ης Φεβρουαρίου η οποία έχει οριστεί από τις κοινότητες της πόλης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σαμπάν Αμπού Σίτα, δικηγόρος της πόλης.

«Οι πόλεις αλ-Ριμπάτ, Καμπάου, Τζάντο, Ρογκμπάν, Ζεντάν, Γεφρέν, Κεκλά, Γεριέν, Χαουαμέντ έχουν επίσης απελευθερωθεί εδώ και πολλές ημέρες. Σε όλες αυτές τις πόλεις οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν φύγει και έχουν δημιουργηθεί επαναστατικές επιτροπές», πρόσθεσε.

«Έχουμε τεθεί υπό την προσωρινή κυβέρνηση της Βεγγάζης. Μαζί με όλες τις απελευθερωμένες πόλεις του όρους Τζεμπέλ Ναφούζα και εκείνες που βρίσκονται από την άλλη πλευρά του όρους, ετοιμάζουμε τις δυνάμεις για να πορευθούμε στην Τρίπολη και να απελευθερώσουμε την πρωτεύουσα από το ζυγό του Καντάφι», διακήρυξε.

Στο μεταξύ, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τις αντιπολιτευόμενες ομάδες στη Λιβύη που βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα της βορειοαφρικανικής χώρας. Οι ΗΠΑ είναι «έτοιμες» να παράσχουν «κάθε είδους βοήθεια» στους αντιπάλους του καθεστώτος του Λίβυου συνταγματάρχη, τόνισε. Η κ. Κλίντον θα αναχωρήσει από την Ουάσινγκτον για τη Γενεύη προκειμένου να διαβουλευθεί με συμμάχους για την κρίση στη Λιβύη. Εκπρόσωπος του νέου Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης δήλωσε πάντως πως η ομάδα του δεν επιθυμεί εξωτερική παρέμβαση.

Στη Βρετανία, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, δήλωσε πως πάγωσαν τα περιουσιακά στοιχεία του Καντάφι και μελών της οικογένειάς του, κατ΄εφαρμογήν ενός ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Παράλληλα, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως υπέγραψε εντολή η οποία απαγορεύει την εξαγωγή ακυκλοφόρητων λιβυκών χαρτονομισμάτων χωρίς άδεια από τη Βρετανία.

Επιμένει ο Καντάφι

Ο Μουάμαρ Καντάφι επανέλαβε σήμερα ότι θα παραμείνει στη Λιβύη και επέρριψε στους ξένους και την Αλ Κάιντα την ευθύνη για την αναταραχή που απειλεί τη 41χρονη διακυβέρνησή του, σύμφωνα με το κείμενο μίας συνέντευξης που έδωσε στη σερβική τηλεόραση.

Στη συνέντευξη, η οποία σύμφωνα με το σταθμό Pink στο Βελιγράδι δόθηκε στο γραφείο του Καντάφι στην Τρίπολη, ο Λίβυος ηγέτης επέκρινε επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την επιβολή κυρώσεων εις βάρος του και την έναρξη έρευνας για εγκλήματα πολέμου – το Συμβούλιο, είπε ο Καντάφι, δεν μπορεί να δει ότι η Τρίπολη είναι ασφαλής.

Σύμφωνα με τον Καντάφι, το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που επιβάλλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του ιδίου και του στενού περιβάλλοντός του είναι άκυρο. Πρόσθεσε ακόμη πως «Ο λαός της Λιβύης με υποστηρίζει, μικρές ομάδες ανταρτών έχουν περικυκλωθεί και θα τους αντιμετωπίσουμε».

Ανθρωπιστική κρίση στα σύνορα Λιβύης-Τυνησίας

Για ανθρωπιστική κρίση στα δυτικά σύνορα της Λιβύης με την Τυνησία κάνει λόγο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τονίζοντας ότι 20.000 Αιγύπτιοι περιπλανώνται στη μεθόριο και έχουν ανάγκη τροφής και προφύλαξης από το κρύο. Σε διαδήλωση που πραγματοποίησαν την Κυριακή οι πρόσφυγες φώναζαν: «θέλουμε να γυρίσουμε σπίτι».

Υπολογίζεται ότι περίπου 10.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Λιβύη την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Η μαζική έξοδος από τη δυτική Λιβύη άρχισε την περασμένη Τετάρτη και εντείνεται καθημερινά, αναφέρει ανταποκριτής του BBC στο συνοριακό πέρασμα Ρας Τζντιρ.

Οι πρόσφυγες οδηγούνται με λεωφορεία σε κοντινό καταυλισμό, αλλά η Λιζ Έιστερ της UNHCR δηλώνει στο BBC ότι οι τυνησιακές Αρχές δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπίσουν το κύμα προσφύγων και χρειάζονται τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας. «Είναι μία ανθρωπιστική κρίση, έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητές μας. Ολόκληρος ο κόσμος πρέπει να κινητοποιηθεί για να βοηθήσει την Αίγυπτο για τον επαναπατρισμό των υπηκόων της» αναφέρει ο τοπικός εκπρόσωπος της Ερυθράς Ημισελήνου.