Ο πλέον καταζητούμενος αρχηγός κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών Edgar «Barbie» Valdez συνελήφθη από την ομοσπονδιακή αστυνομία του Μεξικού, σύμφωνα με πηγή της Γενικής Εισαγγελίας. Η σύλληψή του Valdez, ο οποίος έχει υπηκοότητα των ΗΠΑ, θεωρείται εξαιρετικά σημαντική επιτυχία της αστυνομίας και του προέδρου Φελίπε Καλντερόν, στη μάχη κατά των καρτέλ ναρκωτικών.

Ads

Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, ο Valdez συνελήφθη στο κεντρικό Μεξικό. Ο Edgar Valdez συνδέεται με το ισχυρό καρτέλ ναρκωτικών Beltran Leyva. Ο Valdez μαχόταν τον Hector Beltran Leyva για τον έλεγχο του καρτέλ, ώσπου κατάφερε να αναλάβει την ηγεσία του.

Νωρίτερα μέσα στον μήνα οι αρχές εντόπισαν τέσσερα αποκεφαλισμένα πτώματα κρεμασμένα από μια γέφυρα της πόλης ενώ τα κεφάλια τους βρέθηκαν σε κοντινή απόσταση με ένα μήνυμα που προειδοποιούσε οποιονδήποτε στήριζε τον Edgar Valdez ότι θα έχει παρόμοια μοίρα.

Οι αμερικανικές αρχές είχαν επικηρύξει τον Valdez για το ποσό των 2 εκατ. δολαρίων, προσφέροντας την αμοιβή σε οποιονδήποτε θα παρείχε ασφαλής πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψη του κακοποιού που εκτός από Barbie (λόγω των ξανθών μαλλιών και των γαλάζιων ματιών του) ήταν γνωστός και ως El Comandante και El Guero.

Ads

Ο Barbie ήταν διαβόητος για τη βία που εφάρμοζε ενώ έχει κατηγορηθεί για τη διανομή χιλιάδων κιλών κοκαΐνης στις ανατολικές ΗΠΑ τα χρόνια 2004-2006.