«Δεν θα πριμοδοτήσουμε εκείνους που αναμένουν οφέλη από εντάσεις», διαμήνυσε η τουρκική κυβέρνηση κατά την υπογραφή της συμφωνίας για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας με το βόρειο τμήμα της Κύπρου, ως απάντηση στην έναρξη υποθαλάσσιων ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ads

Μετά την ανάθεση ερευνών από τη Λευκωσία σε διεθνείς εταιρίες, για τον εντοπισμό και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε συγκεκριμένο τμήμα της θαλάσσιας περιοχής της Κύπρου, το υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας ανακοίνωσε την έξοδο του σεισμογραφικού πλοίου Πίρι Ρέις στη Μεσόγειο, με τη συνοδεία σκαφών του τουρκικού στόλου.

Μάλιστα, υπογράφοντας την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας με τους Τουρκοκύπριους, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε τις συνεργαζόμενες με την Κύπρο διεθνείς εταιρείες ότι δεν θα γίνονται δεκτές σε ενεργειακά έργα της χώρας του και πως εξετάζεται η εφαρμογή κυρώσεων. «Η Τουρκία, όπως σήμερα έτσι και στο μέλλον, με τον τρόπο που της αρμόζει ως εγγυήτριας χώρας, θα κινηθεί με βάση τον κοινό νου και δεν θα πριμοδοτήσει εκείνους που αναμένουν οφέλη από τις εντάσεις και τις κρίσεις», δήλωσε.
 

Ο τουρκικός Τύπος αναφέρεται εκτενώς στην κατάσταση η οποία διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας την αντίδραση Αθήνας και Λευκωσίας στη συμφωνία Τουρκίας – Τουρκοκυπρίων. Σε αυτό το πλαίσιο, μεταδίδονται οι δηλώσεις Λαμπρινίδη (Έλληνας ΥΠΕΞ) και Χριστόφια (Πρόεδρος Κύπρου), σύμφωνα με τις οποίες «η συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και ΤΔΒΚ είναι παράνομη».

Ads

Παράλληλα, επισημαίνεται το μήνυμα Χριστόφια από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών: «η νότια Κύπρος είναι έτοιμη να μοιραστεί τα οφέλη», με την έννοια ότι «ακόμη και πριν βρεθεί λύση (σ.σ. στο Κυπριακό), σε περίπτωση που βρούμε κάποιο κοίτασμα, εγγυώμαι ότι οι Τουρκοκύπριοι θα ωφεληθούν από τα όποια εισοδήματα».

«Κατσάδα στον ΟΗΕ για Κύπρο και Ισραήλ» είναι ο σχετικός τίτλος της Radikal αναφορικά με την ομιλία Ερντογάν στα Ηνωμένα Έθνη. Σημειώνεται ότι μέσα από τη συγκεκριμένη ομιλία ο Τούρκος πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι αν οι Ελληνοκύπριοι δεν σταματήσουν τις έρευνες, τότε η Τουρκία «θα πράξει τα δέοντα».