Τροποποίηση για τη μεταρρύθμιση της Wall Street κατέθεσαν χθες δύο μέλη της αμερικανικής Γερουσίας, κατά τη σχετική συζήτηση για το νομοσχέδιο μεταρρύθμισης του αμερικανικού χρηματιστηρίου, με στόχο να ενισχυθούν οι περιορισμοί στην κερδοσκοπία των τραπεζών.

Ads

Η τροποποίηση, που κατέθεσαν οι δημοκρατικοί Καρλ Λεβίν και Τζεφ Μέρκλεϊ, εμπνέεται από τις ιδέες του Πολ Βόλκερ, οικονομικού συμβούλου του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος φιλοδοξεί να εκθέσει τις τράπεζες καταθέσεων σε υψηλούς κινδύνους απαγορεύοντάς τους ορισμένες δραστηριότητες που αρμόζουν σε επενδυτικές τράπεζες.

«Αυτό αναδύθηκε στο επίκεντρο της κρίσης», τόνισε χθες ο Μέρκλεϊ σε συνέντευξη Τύπου. «Μόνη η Citigroup υπέστη απώλειες 22 δισ. δολαρίων με τις επενδυτικές δραστηριότητες των ιδίων της κεφαλαίων», πρόσθεσε ο ίδιος, αναφέροντας επίσης το παράδειγμα των τραπεζών Lehman Brothers, Bear Stearns και Merrill Lynch.

Οι δύο Γερουσιαστές τονίζουν πως η πρότασή τους έχει την ευλογία του Βόλκερ και χαίρει της αποδοχής του Γερουσιαστή Κρις Ντοντ, προέδρου της Επιτροπής Τραπεζών της Γερουσίας.

Ads

Στο μεταξύ, η ελεγκτική αρχή του αμερικανικού Χρηματιστηρίου επισπεύδει μέτρα για να αποφεύγονται οι μεγάλες διακυμάνσεις των δεικτών.

Η ελεγκτική αρχή του αμερικανικού Χρηματιστήριου (SEC) ανακοίνωσε σήμερα πως ήλθε σε συμφωνία με τους κυριότερους παράγοντες των χρηματιστηριακών συναλλαγών στις ΗΠΑ για να «ενισχυθούν τα συστήματα βραχυκύκλωσης», που θα λειτουργούν σε περιστάσεις μεγάλων διακυμάνσεων των δεικτών.

«Ως πρώτο βήμα, οι εμπλεκόμενες πλευρές συμφώνησαν σε ένα δομικό πλαίσιο, το οποίο θα σμιλευθεί στις ερχόμενες ημέρες, προκειμένου να ενισχυθούν τα συστήματα βραχυκύκλωσης και διαχείρισης των λανθασμένων συναλλαγών», τονίζει στο ανακοινωθέν της η SEC.