«Αντιμετωπίζουμε μία εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση, σε ό,τι αφορά το ευρώ» μετά την επέκταση της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Ιρλανδία, τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, σε ομιλία της στην Ομοσπονδία των Εργοδοτών στο Βερολίνο, τονίζοντας ότι «διακυβεύεται το ίδιο το κοινό μας νόμισμα» και «θα πρέπει να επιδείξουμε υπευθυνότητα».

Ads

«Δεν θέλω να σκιαγραφήσω μία εικόνα δραματική, επισημαίνω, όμως, ότι πριν από ένα έτος δε μπορούσαμε να φανταστούμε τον δημόσιο διάλογο που προκλήθηκε την άνοιξη, αλλά και τα μέτρα, που υπήρξε ανάγκη να ληφθούν» υποστήριξε, τονίζοντας «πρέπει να συνεχίσουμε να ζητούμε σκληρά μέτρα, με αυστηρές προϋποθέσεις, αλλά θα πρέπει επίσης να υποστηρίξουμε, με σθένος, το ευρώ».

Στη συνέχεια η καγκελάριος παρέβαλε την ελληνική κρίση με την ιρλανδική, την οποία πάντως αποκάλεσε «ανησυχητική» ενώ απέδωσε την κρίση του ιρλανδικού προϋπολογισμού «στον προβληματικό τραπεζικό τομέα».

Ακόμη κάλεσε «τον ιδιωτικό τομέα να συμμετάσχει, στο μέλλον, στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, πολύ περισσότερο που ιδιώτες κέρδισαν πάρα πολλά χρήματα, με την απόκτηση-διάθεση κρατικών ομολόγων».

Ads

«Οι ιδιώτες δανειστές και στο μέλλον θα πρέπει να συμμετέχουν στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης» κατέληξε.