Ο 76χρονος Αργεντινός Χοσέ Μάριο Μπεργκόλιο, αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες, εξελέγη νέος Πάπας από το Κονκλάβιο. Το όνομα που επέλεξε ο 266ος Πάπας, ο οποίος αναλαμβάνει μετά την ιστορική παραίτηση του Βενέδικτου ΙΣτ’, είναι Φραγκίσκος Α’.

Ads

Απευθυνόμενος στα συγκεντρωμένα πλήθη των ρωμαιοκαθολικών πιστών από το κεντρικό μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου και αποκαλώντας τους αδελφούς και αδελφές, ο νέος πάπας Φραγκίσκος ο Α’ ευχαρίστησε τον παραιτηθέντα προκάτοχό του, Βενέδικτο τον 16ο, για την προσφορά του στην Καθολική Εκκλησία.

Στη συνέχεια ο Πάπας έδωσε την πρώτη του ευλογία στην πόλη της Ρώμης και σε όλο τον πλανήτη, καθώς και σε κάθε άνθρωπο καλής θέλησης, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το όνομα του Μπεργκόλιο δεν αναφέρονταν μέσα στους επικρατέστερους. Ο ίδιος ήταν υποψήφιος και το 2005, όταν είχε χάσει στην ψηφοφορία από τον Πάπα Βενέδικτο.

Ads

Ο νέος Πάπας θεωρείται μετριοπαθής συντηρητικός, αλλά παράλληλα και μεταρρυθμιστής για τα δεδομένα του Βατικανού. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, είναι ο πρώτος Ιησουίτης ο οποίος εκλέγεται στον παπικό θρόνο.

Ο Μπεργκόλιο είχε διατηρήσει ένα πολύ χαμηλό προφίλ ως επικεφαλής της εκκλησίας της Αργεντινής, χρησιμοποιώντας συχνά το λεωφορείο για τις μετακινήσεις του αλλά και επισκεπτόμενος τις φτωχογειτονιές στα προάστια του Μπουένος Άιρες.
 
Σημειώνεται ότι η Λατινική Αμερική αριθμεί το 40% των πιστών της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
 
Ο λευκός καπνός βγήκε από την καμινάδα της Καπέλα Σιστίνα, στις 19.06 (20.06 ώρα Ελλάδας), μετά από πέντε ψηφοφορίες.


 
Το Κονκλάβιο κατέληξε στο ένα από τα 115 μέλη του που θα ανέβει στην Καθέδρα του Ποντίφικα και θα γίνει ο νέος πνευματικός ηγέτης σχεδόν δύο δισεκατομμυρίων καθολικών ανά τον κόσμο μετά την παραίτηση του Βενέδικτου ΙΣτ’.

Οι πιστοί που ήταν συγκεντρωμένοι στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, περιμένοντας υπομονετικά υπό βροχή, ξέσπασαν σε φωνές και χειροκροτήματα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μήνυμά της, κάλεσε το νέο Πάπα να εργαστεί για την προαγωγή της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Το νέο Πάπα συνεχάρη ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα του θα συνεχίσει «ένα διάλογο εμπιστοσύνης με την Αγία Έδρα».