Χιλιάδες κάτοικοι του Πακιστάν κινδυνεύουν από επιδημία χολέρας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιώσει τουλάχιστον ένα κρούσμα στη χώρα, η οποία πλήττεται από τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 80 ετών. «Μεγαλύτερη η καταστροφή από το τσουνάμι του 2004. Είκοσι εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί από τις πλημμύρες», τονίζει η κυβέρνηση της χώρας.

Ads

Ο Μαουρίσιο Τζιουλιάνο, εκπρόσωπος του γραφείου για το συντονισμό των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το επιβεβαιωμένο κρούσμα εντοπίζεται στη Μινγκόρα, τη μεγαλύτερη πόλη στην Κοιλάδα Σουάτ. Ο Τζιουλιάνο πρόσθεσε ότι τουλάχιστον 36.000 άνθρωποι υποφέρουν από οξεία διάρροια. «Δεν υποστηρίζουμε ότι όλοι όσοι αντιμετωπίζουν διάρροια έχουν χολέρα, αλλά η χολέρα προφανώς μας ανησυχεί και γι’ αυτό εντείνουμε τις προσπάθειές μας να την αντιμετωπίσουμε», συμπλήρωσε ο κ. Τζιουλιάνο.

«Οι πλημμύρες έπληξαν 20 εκατομμύρια ανθρώπους, καταστρέφοντας τη συγκομιδή και τα αποθέματα τροφίμων αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, πράγμα που αντιπροσωπεύει κολοσσιαία απώλεια για την οικονομία μας», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Γιουσούφ Ραζά Γκιλάνι σε διάγγελμά του προς το έθνος, ενώ τόνισε ότι «οι πλημμύρες προκάλεσαν μεγαλύτερη καταστροφή από το τσουνάμι το 2004» και απηύθυνε και πάλι έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει τη χώρα.

Οι υπηρεσίες ανθρωπιστικών υποθέσεων κάλεσαν χθες τους χορηγούς να προσφέρουν το συντομότερο δυνατόν το σύνολο της βοήθειας που έχουν υποσχεθεί, καθώς η μέχρι σήμερα βοήθεια απέχει πολύ από το να καλύψει τις ανάγκες των τουλάχιστον 15 εκατομμυρίων πλημμυροπαθών.

Ads

«Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που χρειάζονται τρόφιμα, πόσιμο νερό και φάρμακα», δήλωσε ο επικεφαλής των επιχειρήσεων για τη νότια Ασία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού Ζακ ντε Μάγιο.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη τουλάχιστον 1.600 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Το Ισλαμαμπάντ επιβεβαιώνει 1.384 θανάτους.

Καταγγελίες της Daily Telegraph για την οικονομική βοήθεια

Στο στόχαστρο της Daily Telegraph βρέθηκε ο πρόεδρος του Πακιστάν Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από «υψηλόβαθμους αξιωματούχους» που επικαλείται η βρετανική, τα 367 εκατομμύρια ευρώ της διεθνούς βοήθειας προς το Πακιστάν για τον φονικό σεισμό του 2005 χρησιμοποιήθηκαν από τον ίδιο τον πρόεδρο της χώρας για άλλους σκοπούς και όχι για την κατασκευή των σχολείων, των νοσοκομείων, των κατοικιών και των δρόμων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, οι πακιστανικές αρχές γνωστοποίησαν τον Μάρτιο του 2009 στους υπεύθυνους για την ανοικοδόμηση από τον σεισμό του 2005 ότι ο προϋπολογισμός τους θα μειωθεί και ότι τα 12 δισεκατομμύρια ρουπίες (110 εκατομμύρια ευρώ) θα χρηματοδοτήσουν άλλα σχέδια. Τον περασμένο Ιούνιο ο προϋπολογισμός της αρχής για την ανοικοδόμηση (ERRA) μειώθηκε από τα 43 δισεκατομμύρια ρουπίες (394 εκατομμύρια ευρώ) στα 10 δισεκατομμύρια ρουπίες (92 εκατομμύρια ευρώ), γεγονός που αρνήθηκε ο υπουργός Οικονομικών του Πακιστάν Σαλμάν Σιντίκ, όταν ερωτήθηκε από τη Daily Telegraph.