Την ανακατάληψη της πόλης Μπρέγκα, όπου υπάρχουν σημαντικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, επιχείρησαν χθες οι εξεγερμένοι εναντίον του Μουάμαρ Καντάφι στη Λιβύη. Tην ίδια στιγμή, ρεπορτάζ του BBC κατηγορεί τους αντάρτες ότι επιδίδονται σε λαθρεμπόριο όπλων μέσω της Τυνησίας.

Ads

Οι εξεγερμένοι Λίβυοι αποπειράθηκαν να ανακαταλάβουν την πόλη Μπρέγκα την Κυριακή, αλλά οι δυνάμεις τους απωθήθηκαν, με κόστος τη ζωή τεσσάρων μαχητών τους. Τουλάχιστον 65 ακόμη τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τους γιατρούς τοπικού νοσοκομείου. Ο συνολικός αριθμός των τραυματιών δεν είναι σαφής καθώς πολλοί μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσοκομεία στη Βεγγάζη αλλά και στην Ατζνταμπίγια.

Η επιχείρηση αυτή σήμανε την κλιμάκωση των μαχών, μετά από μια περίοδο αδιεξόδου στο ανατολικό μέτωπο. «(Τα μαχητικά του) NATO μας παρείχαν αεροπορική κάλυψη αλλά οι δυνάμεις του Καντάφι έριξαν ρουκέτες και όλμους έξω από την Μπρέγκα», δήλωσε σε ξένο πρακτορείο ο Άκραμ, από τις δυνάμεις των ανταρτών. «Δε θα υποχωρήσουμε. Θέλουμε να πάρουμε την Τρίπολη», πρόσθεσε.

Το ίδιο το ΝΑΤΟ, σε σημερινή ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι θα κάνει όλα τα αναγκαία για να προστατέψει τους πολίτες στη Λιβύη. «Κατά μήκος της βορειοδυτικής πλευράς της Λιβύης, μεταξύ της Τρίπολης και των τυνησιακών συνόρων, οι Λίβυοι έχουν εδώ και καιρό αγανακτήσει με το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι και αμφισβητούν ανοικτά τη νομιμότητά του ενώ ταυτόχρονα βρίσκονται υπό τις απειλές των επιθέσεων» αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Το ΝΑΤΟ παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση και κάνει παν το δυνατόν για την προστασία των πολιτών» προστίθεται.

Ads

Την ίδια στιγμή, ο ειδικός απεσταλμένος του ρώσου προέδρου για την Αφρική και τις κρίσεις στον αραβικό κόσμο Μιχαήλ Μαργκέλοφ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα μεταβεί την προσεχή εβδομάδα στην Τρίπολη. Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστρβέλε, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα τη Βεγγάζη, το προπύργιο αυτό των λίβυων αντικαθεστωτικών στην ανατολική Λιβύη, δήλωσε ότι «το Εθνικό Συμβούλιο είναι ο νόμιμος εκπρόσωπος του λιβυκού λαού», αναγνωρίζοντας έτσι και επισήμως τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, ρεπορτάζ του BBC κατηγορεί τους αντάρτες ότι επιδίδονται σε λαθρεμπόριο όπλων μέσω της Τυνησίας. Συγκεκριμένα, ότι οπλοπολυβόλα Καλάσνικοφ AK47s και εκτοξευτές χειροβομβίδων μεταφέρονται κατά μήκος των συνόρων Λιβύης – Τυνησίας, σε μικρές, αλλά συχνές αποστολές. Ας σημειωθεί ότι η τυνησιακή κυβέρνηση αρνείται να δώσει επίσημη στήριξη στους εξεγερμένους και οι Τυνήσιοι συνοριοφύλακες οφείλουν να εξετάζουν κάθε όχημα με κατεύθυνση τη Λιβύη.