Ads

Νέα, πιο βίαιη χροιά παίρνουν οι εξελίξεις στη Συρία μετά τις σφοδρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν χθες στην πόλη Τζιρ αλ Σουγκούρ, στα βορειοδυτικά της χώρας όπου σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, 80 αξιωματικοί των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν από «ένοπλες ομάδες που ακρωτηρίασαν κάποια πτώματα και άλλα τα έριξαν στον ποταμό Ορόντη». Ωστόσο, υπάρχουν αναφορές για «σκηνοθεσία» των συγκρούσεων για όφελος του καθεστώτος. Πάνω από 40 πολίτες έχασαν τη ζωή τους την ίδια μέρα από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας.

Κάποιοι στη Συρία μιλούν ήδη για αποστασία χαμηλόβαθμων αξιωματικών, που ενώθηκαν με τους αντικαθεστωτικούς με στόχο την ανατροπή του Μπασάρ αλ Ασαντ, μετά τις εκτεταμένης κλίμακας συγκρούσεις που σημειώθηκαν χθες. Αλλοι εκτιμούν ότι η Δαμασκός προσπαθεί να οδηγήσει την κατάσταση στα άκρα -και άρα να δικαιολογήσει την αιματηρή καταστολή- και για το σκοπό αυτό έχει δώσει εντολή στο στρατό «να αφήνει όπλα στις πόλεις από τις οποίες αποχωρεί».

Ads

Ο υπουργός Εσωτερικών της Συρίας, πάντως, προειδοποίησε ότι «οι Αρχές της χώρας δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια και θα απαντήσουν με σθένος και αποφασιστικότητα». «Θα ενεργήσουμε με σθένος και αποφασιστικότητα με βάση το νόμο και ποτέ δεν πρόκειται να σιωπήσουμε μπροστά σε ένοπλες επιθέσεις κατά της ασφάλειας της χώρας μας», ανέφερε σε τηλεοπτικό του μήνυμα.

Σύμφωνα με ακτιβιστές τουλάχιστον 37 κάτοικοι της Τζισρ αλ Σουγούρ έχουν χάσει τη ζωή τους από το Σάββατο στη διάρκεια μίας στρατιωτικής επιχείρησης για την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Οι αιματηρές συγκρούσεις σημειώθηκαν μία ημέρα μετά το θάνατο εκατοντάδων Παλαιστινίων της Συρίας που διαδήλωναν στα σύνορα με το Ισραήλ, σε μία «επιχείρηση» που το Τελ Αβίβ αποδίδει στην προσπάθεια της Δαμασκού να αποπροσανατολίσει τη διεθνή κοινότητα.

Καταδίκη της βίας στη Συρία από τον ΟΗΕ θέλει η Γαλλία

Η Γαλλία και άλλες μεγάλες δυνάμεις της Δύσης είναι έτοιμες να διακινδυνεύσουν ένα βέτο της Ρωσίας στον ΟΗΕ για το σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα καταδικάζει τη βία στη Συρία, τόνισε από την Ουάσινγκτον ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζυπέ. “Θεωρούμε όλοι μας ότι πρέπει να προχωρήσουμε και να υποβάλουμε αυτό το σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας”, τόνισε ο Ζυπέ, ο οποίος διευκρίνισε πως χθες Δευτέρα είχε συνομιλίες με την αμερικανίδα ομόλογό του Χίλαρι Κλίντον.

Το σχέδιο απόφασης που εισηγούνται η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία και η Πορτογαλία καταδικάζει την βία που ασκεί το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ και του ζητεί να επιτρέψει στις ανθρωπιστικές οργανώσεις την πρόσβαση στις συριακές πόλεις.

Ο Ζυπέ που έκανε αυτές τις δηλώσεις ενώπιον διπλωματών και αναλυτών στο Ίδρυμα Brookings πιστεύει ότι το συγκεκριμένο σχέδιο απόφασης θα πάρει έντεκα από τις δεκαπέντε ψήφους του Συμβουλίου Ασφαλείας. “Γνωρίζουμε ότι η Ρωσία είναι πολύ πιθανό να ασκήσει βέτο σε κάθε απόφαση για την Συρία…Αν επιλέξουν το βέτο θα αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αν δουν ότι η απόφαση κερδίζει έντεκα ψήφους ίσως να αλλάξουν γνώμη”, επισήμανε ο γάλλος ΥΠΕΞ και κατέληξε: “Υπάρχει ένα ρίσκο που πρέπει να πάρουμε και είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε”.