Στους 23 ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων και Σύρων που σκοτώθηκαν κατά τη χθεσινή διαμαρτυρία κοντά στα Υψώματα του Γκολάν, όταν ισραηλινά στρατεύματα άνοιξαν πυρ εναντίον τους για να τους αποτρέψουν να μπουν στα κατεχόμενα από το Ισραήλ στην περιοχή.

Ads

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε πως ο υπουργός Υγείας της Συρίας, Ουαΐλ αλ-Χάλκι δήλωσε πως στους νεκρούς περιλαμβάνονται μια γυναίκα και ένα παιδί, ενώ πρόσθεσε ότι άλλοι 350 άνθρωποι φέρουν τραύματα από σφαίρες.

Πριν από τρεις εβδομάδες, ισραηλινοί στρατιώτες είχαν πυροβολήσει και σκοτώσει άλλους 13 παλαιστίνιους διαδηλωτές στα σύνορα του Ισραήλ με το Λίβανο και τη Συρία στη διάρκεια διαμαρτυριών κατά την επέτειο για την «καταστροφή» (Νάκμπα) όπως αποκαλούν οι Παλαιστίνιοι την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Η χθεσινή διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε για την 44η επέτειο από την αραβική ήττα στον πόλεμο του 1967, όταν το Ισραήλ κατέλαβε τα Υψώματα του Γκολάν, καθώς
και τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Ads

Έκκληση για «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» από τον Μπαν κι Μουν

Εν τω μεταξύ, έκκληση για «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» στην ισραηλινή και την παλαιστινιακή πλευρά, έκανε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ενώ εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία του» έπειτα από τη χθεσινή ρίψη ισραηλινών ρουκετών στα υψίπεδα του Γκολάν, όπου σκοτώθηκαν 23 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 350, σύμφωνα με τελευταίο απολογισμό των συριακών αρχών.

«Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ εκφράζει τη λύπη του για τις ζωές που χάθηκαν καθώς και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. Καταδικάζει τη χρήση βίας και όλες τις ενέργειες που οδηγούν στη βία. Καλεί όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και ζητεί την αυστηρή επιτήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου για τη διασφάλιση της προστασίας των πολιτών» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Τα σημερινά γεγονότα και αυτά της 15 Μαΐου στα υψίπεδα του Γκολάν θέτουν σε κίνδυνο την εκεχειρία» δήλωσε αργά χθες Κυριακή ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα. Για την αποκλιμάκωση της έντασης έκαναν κάλεσμα και οι ΗΠΑ, έπειτα από τα χθεσινά βίαια επεισόδια στο Γκολάν. Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός, ωστόσο, δεν δέχεται τον απολογισμό των θυμάτων δηλώνοντας ότι έχει λάβει γνώση για «10 νεκρούς και άτομα που τραυματίστηκαν από εμπρηστικές βόμβες που έριξαν ταραξίες στην περιοχή Κουνέιτρα».