Ισραηλινό στρατοδικείο καταδίκασε σήμερα έναν από τους διοργανωτές των διαδηλώσεων των κατοίκων του παλαιστινιακού χωριού Μπιλίν στη Δυτική Όχθη κατά του ισραηλινού τείχους. Η καταδίκη του προκάλεσε την αντίδραση της ΕΕ, η οποία εξέφρασε την ανησυχία της.

Ads

Ο Αμπντάλα Αμπού Ράχμα, ο οποίος κρατείται από το Δεκέμβριο του 2009, κρίθηκε χθες ένοχος από στρατοδικείο της ισραηλινής φυλακής του Όφερ, κοντά στη Ραμάλα, για «συμμετοχή σε παράνομες και άνευ αδείας διαδηλώσεις», όπως και για «υποκίνηση σε παράνομες συγκεντρώσεις», αναφέρεται σε ανακοίνωση της παλαιστινιακής οργάνωσης «Σταματήστε το Τείχος» και της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Η ποινή του θα ανακοινωθεί το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την παλαιστινιακή αυτή οργάνωση, η οποία αναμένει ότι η εισαγγελία θα ζητήσει την επιβολή φυλάκισης άνω των δύο ετών.

Η Άστον εκφράζει στην ανακοίνωσή της «ανησυχία» σχετικά με την απόφαση αυτή και σημειώνει ότι «η ΕΕ θεωρεί τον Αμπντάλα Αμπού Ράχμα υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο οποίος συμμετείχε σε μια μη βίαιη διαμαρτυρία».

Ads

Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ υπενθυμίζει επίσης ότι «η ΕΕ θεωρεί παράνομη τη χάραξη (της πορείας) του τείχους στα σημεία όπου περνάει πάνω σε παλαιστινιακά εδάφη» και εκφράζει «βαθιά» ανησυχία από το γεγονός ότι η πιθανή φυλάκιση του κ. Αμπού Ράχμα θα μπορούσε να αποσκοπεί στο να εμποδίσει αυτόν, όπως και άλλους Παλαιστίνιους, να ασκούν το νόμιμο δικαίωμά τους στη διαμαρτυρία με μη βίαιο τρόπο κατά της ύπαρξης φραχτών διαχωρισμού».

Αυτός ο «φράχτης κατά των τρομοκρατών», όπως ονομάζεται από το Ισραήλ, αναμένεται να έχει μήκος περίπου 700 χιλιομέτρων και χαρακτηρίζεται «τείχος του απαρτχάιντ» από τους Παλαιστίνιους. Όταν ολοκληρωθεί, το 85% του τείχους θα καταπατά εδάφη της Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.