Κατά 24 μέτρα νοτιοανατολικά και κατά περίπου 3 μέτρα, μετακινήθηκε και υψώθηκε ο βυθός κόντα στο επίκεντρο του σεισμού της 11ης Μαρτίου, σύμφωνα με έκθεση της ιαπωνικής ακτοφυλακής. Εν τω μεταξύ, στο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, μετά τη ανακοίνωση ότι σταμάτησε η διαρροή ραδιενεργού νερού, οι αρμόδιοι αναμένεται να εισάγουν άζωτο στο χώρο για να εμποδίσουν το υδρογόνο από το να αντιδράσει και να προκαλέσει έκρηξη.

Ads

Όπως αναφέρει η Μετεωρολογική Υπηρεσία, ο σεισμός 9 ρίχτερ ήταν σε βάθος 24 χιλιομέτρων και η μετακίνηση του φλοιού μετρήθηκε σε απόσταση περίπου 130 χιλιομέτρων από την χερσόνησο Οσίκα στο νομό Μιγιάγκι, στη βορειοανατολική Ιαπωνία. Μάλιστα, όπως σημειώνεται από τη Γεωδιαστημική Αρχή Πληροφόρησης της Ιαπωνίας, η μετακίνηση του βυθού ήταν τέσσερις φορές μεγαλύτερη από εκείνη της ίδιας της χερσονήσου, ανατολικά-νοτιοανατολικά κατά 5,3 μέτρα.

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των θυμάτων του σεισμού και του τσουνάμι ανέρχεται, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σε 12.494 ατόμων, ωστόσο από σήμερα άλλοι 15.107 άνθρωποι φέρονται ως αγνοούμενοι, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Αστυνομία της Ιαπωνίας.

Στους πυρηνικούς αντιδραστήρες στη Φουκουσιμα, η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού Tepco ανακοίνωσε ότι κατάφερε να σταματήσει τη διαρροή του ιδιαιτέρως ραδιενεργού νερού προς τον Ειρηνικό ωκεανό. Πλέον, οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην αποτροπή εκρήξεων υδρογόνου στους κατεστραμμένους αντιδραστήρες. Οι εργαζόμενοι αναμένεται να εισάγουν άζωτο στο χώρο για να εμποδίσουν το υδρογόνο από το να αντιδράσει και να προκαλέσει έκρηξη, ωστόσο, ούτε αυτό το μέτρο δεν είναι απόλυτα ασφαλές καθώς είναι πιθανό ότι θα προκαλέσει νέα διαρροή ραδιενεργών ουσιών με τη μορφή νέφους. Επιπλέον, παραμένει το πρόβλημα της παρουσίας νερού με πολύ υψηλή ραδιενέργεια που υπάρχει μέσα στο πυρηνικό σταθμό και που έχει φτάσει να εμποδίζει τους εργαζόμενους από το να προσεγγίσουν σημεία που τους ενδιαφέρουν.

Ads

Παράλληλα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα εκταμιεύσει ένα πρώτο κονδύλι, ύψους 3 τρισ. γιεν (περίπου 25 εκατ. ευρώ) από τον προϋπολογισμό, για ανακούφιση των σεισμοπαθών ενώ η Ινδία επέβαλλε πλήρη απαγόρευση εισαγωγών ιαπωνικών προϊόντων διατροφής.

Επιπλέον, η Tepco ανακοίνωσε σήμερα ότι για δεύτερη φορά τις τελευταίες ημέρες εντοπίστηκε πλουτώνιο σε μηδαμινή ποσότητα στο έδαφος σε τέσσερα σημεία στην κατεστραμμένη πυρηνική μονάδα στη Φουκουσίμα. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ένας εκπρόσωπος της εταιρείας Tokyo Electric Power ανακοίνωσε ότι πλουτώνιο 238, 239 και 240, βρέθηκε σε πέντε δείγματα που ελήφθησαν στις 21 και 22 Μαρτίου στο χώρο της μονάδας, αλλά αυτή η χαμηλή συγκέντρωση δεν παρουσιάζει κανένα κίνδυνο για την υγεία.

Στη σημερινή ανακοίνωση της Tepco αναφέρεται ότι παρόμοιες ποσότητες πλουτωνίου είχαν εντοπιστεί σε τέσσερις δειγματοληψίες που έγιναν στις 25 και 28 Μαρτίου, από τις οποίες οι τρεις στο ίδιο σημείο, όπως και κατά την πρώτη επιθεώρηση.