Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημειώνουν πτώση από το πρωί σήμερα – μια μέρα μετά τον πανικό που έσπειρε χθες η είδηση αφενός ότι η ελληνική οικονομία υποβαθμίστηκε από τον οίκο Standard & Poor’s σε BB+ από BBB+ για το βραχυπρόθεσμο δανεισμό, και σε B, από το A-2 για το μακροχρόνιο δανεισμό, και αφετέρου της υποβάθμισης της Πορτογαλίας, στην οποία επίσης σημειώνονται ρεκόρ στα spread.

Ads

Στις 11:07 ώρα Ελλάδος, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχωρούσε κατά 1% στις 1.058,08 μονάδες, ενώ χθες Τρίτη υποχώρησε κατά 3, 67%. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο γενικός δείκτης σημειώνει συνεχείς εναλλαγές προσήμου ενώ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε ότι απαγορεύονται οι ανοιχτές πωλήσεις μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο μέχρι τις 28 Ιουνίου.

Η Φρανκφούρτη, το Λονδίνο και το Παρίσι έκλεισαν χθες με τριψήφιο αριθμό απωλειών. Ο πορτογαλικός PSI20 έπεσε κατά 5,8% στις 6,736.26 μονάδες.

Με πτώση άρχισαν σήμερα οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, όπου μείωση 1,16% καταγράφει ο δείκτης FTSE. Στο κόκκινο βρίσκεται και ο δείκτης PSI στην Πορτογαλία (-4,58%) και ο BEL 20 στο Βέλγιο (-3,47%), ενώ ο δείκτης CAC στο Παρίσι βρίσκεται στο -2,40%, την ώρα που μεγάλη πτώση της τάξης του 2% σημειώνει και ο DAX στη Φρανκφούρτη. Το ευρώ χθες έπεσε από το 1.3357 δολάρια που ήταν τη Δευτέρα, στο 1.3176 δολ. Πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές πετρελαίου και λοιπών εμπορευμάτων ενώ, αντίθετα, η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε στα 1.160 δολ. / ουγκιά.

Ads

Πορτογαλία: Η Standard & Poor’s υποβάθμισε την κατάταξη της Πορτογαλίας κατά δύο βαθμίδες, στο Α- από Α+, επικαλούμενη αμφιβολίες για τη δυνατότητα της χώρας να αντεπεξέλθει στα υψηλά επίπεδα χρέους, προβλέποντας διόγκωσή του στο 95% του ΑΕΠ μέχρι το 2013, ενώ ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο ο οίκος για περαιτέρω υποβάθμιση, εάν το χρέος και το έλλειμμα υπερβούν τα προβλεπόμενα μεγέθη.

Τον Απρίλιο, το premium κινδύνου για τα πορτογαλικά ομόλογα σημείωσε υπερδιπλασιασμό σε σύγκριση με τον περσινό μέσο όρο, την ίδια στιγμή που το κόστος ασφάλισης του πορτογαλικού χρέους απέναντι στον κίνδυνο στάσης πληρωμών εκτοξεύθηκε στις 370 μονάδες βάσης – ξεπερνώντας τα πενταετή CDS συμβόλαια για την κάλυψη του χρέους της Λετονίας. Με βάση τα συμβόλαια αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (CDS), τα οποία έχουν ξεπεράσει τις 400 μονάδες, οι επενδυτές κατατάσσουν το πορτογαλικό χρέος ως το όγδοο πιο ριψοκίνδυνο στον κόσμο.

Η εφαρμογή των σκληρών μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης, παρά την αποφασιστικότητά της, έχει «σκοντάψει» στις διαμαρτυρίες των εργαζομένων οι οποίοι χθες απεργούσαν στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ τη Δευτέρα άρχισε η απεργία στις ταχυδρομικές υπηρεσίες, που σκοπεύουν να διαρκέσει μέχρι τις 7 Μαΐου. Την Τετάρτη απεργεί μερίδα των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ εντός του Μαΐου έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις και τα σωματεία των οδηγών σε φορτηγά.

Ισπανία: Ο Ισπανός πρωθυπουργός Jose Luis Rodriguez Zapatero ανακοίνωσε σήμερα ενώπιον του Κοινοβουλίου ότι κατά πάσα πιθανότητα έχει σημειωθεί άνοδος στην οικονομία της χώρας για το πρώτο τρίμηνο, για πρώτη φορά μετά τον Μάρτιο του 2007. Οι ανησυχίες για μετάδοση του «ελληνικού ιού» πάντως έσπρωξαν το spread των ισπανικών ομολόγων στα υψηλότερα επίπεδα τους από την ίδρυση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. Τα premium για τα 10ετή ισπανικά ομόλογα επί των γερμανικών bunds έφτασαν τις 136 μ.β. από τις 109 που ήταν την Τρίτη.

Ο υπουργός Εργασίας της Ισπανίας Celestino Corbacho δήλωσε ότι αναμένει τα νούμερα για την ανεργία του Απριλίου να είναι «σχετικά καλά». Η ανεργία στην Ισπανία κινείται γύρω στο 20%, ποσοστό που είναι και το υψηλότερο εντός της ευρωζώνης, και αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό παράγοντα στην επώδυνη διαδικασία της ανάκαμψης της χώρας από τη χειρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών.

Ιρλανδία: Χθες άνοδο σημείωσε και το ιρλανδικό spread, ανεβαίνοντας στο 5.451%, από το 5.101% που βρισκόταν την προηγούμενη μέρα. Παρόλα αυτά, ο επενδυτικός οίκος Davy Stockbrokers ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ιρλανδική Οικονομία επιστρέφει στην ανάπτυξη σημειώνοντας αύξηση κατά 1%, κατά το α’ τρίμηνο του 2010. Η ανεργία στην Ιρλανδία βρίσκεται πλέον στο 13%, αλλά οι ειδικοί εκτιμούν ότι μπορεί να ανέβει ακόμα μία μονάδα μέχρι το τέλος του έτους.

Πηγές: CNN, BBC, FT, BNN

Δείτε επίσης:
Απαγόρευση ανοικτών πωλήσεων μετοχών στο ΧΑ – Ξεπέρασε τις 1.000 μ.β. το spread