Την αυστηρότερη ποινή που προβλέπει ο νόμος κατά της τρομοκρατίας, επέβαλε δικαστήριο του Καναδά στον 24χρονο Ζακαρία Αμάρα, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια αφού βρέθηκε ένοχος για απόπειρα να τινάξει στον αέρα το Τορόντο.

Ads

Ο Αμάρα, ο οποίος είχε εγκαταλείψει τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο και εργαζόταν σε πρατήριο βενζίνης, θεωρήθηκε ο συνδετικός κρίκος 18 ισλαμιστικών πυρήνων του Τορόντο.

Ανακοινώνοντας την απόφαση ο δικαστής Μπους Ντέρνο, έκανε λόγο για μία υπόθεση θρίλερ και τόνισε ότι «το ενδεχόμενο απώλειας ζωών υπήρχε σε κλίμακα που δεν είχε βιώσει ποτέ στο παρελθόν ο Καναδάς».

Σύμφωνα με το δικαστή Ντέρνο, «ο Αμάρα ήταν ο ιθύνων νους πίσω από μία συνωμοσία που θα είχε καταλήξει στο πιο αποτρόπαιο έγκλημα που έχει βιώσει ποτέ ο Καναδάς».

Ads

Οι ισλαμικοί πυρήνες είχαν σχεδιάσει τη «μάχη του Τορόντο», μία τριήμερη βομβιστική επίθεση με στόχο να πληγεί το κέντρο της πόλης, να εξουθενωθεί η οικονομία, να ανατιναχθεί το κοινοβούλιο και να σκοτωθούν πολίτες.

Οι επιθέσεις επρόκειτο να αρχίσουν στις 11 Σεπτεμβρίου 2006, στην πέμπτη επέτειο των επιθέσεων στις ΗΠΑ που προκάλεσαν το θάνατο 3.000 ανθρώπων. Επιπλέον, η οργάνωση σχεδίαζε επιθέσεις σε κτίριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, στο κτίριο Σίαρς στο Σικάγο, σε διυλιστήρια, στο αρχηγείο των μυστικών υπηρεσιών της χώρας και σε στρατιωτικές βάσεις ενώ σκόπευε να θέσει εκτός λειτουργίας και τα συστήματα GPS.