Τη Βρετανία και συγκεκριμένα το Εδιμβούργο επισκέφθηκε ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’, μια επίσκεψη που θεωρείται ιστορική αφού η τελευταία φορά που Ποντίφικας πάτησε στη χώρα ήταν το 1982.

Ads

Στη συνέχεια, ο Ποντίφικας επισκέπτεται τη Γλασκώβη, το Λονδίνο και το Μπέρμιγχαμ της κεντρικής Αγγλίας, όπου και θα χοροστατήσει στην τελετή οσιοποίησης του Τζον Χένρι Νιούμαν, Αγγλου καρδινάλιου του 19ου αιώνα. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να συγκεντρωθούν στους δρόμους της Γλασκόβης όπου θα πραγματοποιηθεί και υπαίθρια λειτουργία.

Από τη Γλασκώβη, προειδοποίησε τους νέους κατά της αυταπάτης που αποτελούν «αρκετοί πειρασμοί όπως τα ναρκωτικά, τα χρήματα, το σεξ, η πορνογραφία, το αλκοόλ». «Κάθε ημέρα είστε εκτεθειμένοι σε πολλούς πειρασμούς -στα ναρκωτικά, στα χρήματα, στο σεξ, στην πορνογραφία, στο αλκοόλ- τα οποία ο κόσμος ισχυρίζεται ότι σας δίνουν ευτυχία. Αλλά αυτά τα πράγματα καταστρέφουν και διαχωρίζουν. Υπάρχει μόνο ένα πράγμα που είναι για πάντα: η αγάπη του Ιησού Χριστού. Προσεύχομαι ότι πολλοί από εσάς θα αφιερωθούν πλήρως στον Θεό», δήλωσε απευθυνόμενος στους «αγαπημένους νέους Καθολικούς της Σκότιας».

Το πρόγραμμα του Βενέδικτου περιλαμβάνει συναντήσεις με τη βασίλισσα Ελισάβετ, την πολιτική ηγεσία της χώρας, αλλά και τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι και προκαθήμενο της Αγγλικανικής Εκκλησίας, Ρόουαν Ουίλιαμς.

Ads

Ο ποντίφικας παραδέχθηκε σήμερα, μιλώντας στους δημοσιογράφους μέσα στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στη Βρετανία, πως η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία «δεν επέδειξε επαρκή επαγρύπνηση» όσον αφορά τα σκάνδαλα παιδεραστίας στα οποία εμπλέκονται ιερείς και προσέθεσε πως οι αποκαλύψεις για σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών ήταν γι’ αυτόν «ένα σοκ». «Η Εκκλησία δεν επέδειξε επαρκή επαγρύπνηση. Δεν έλαβε αρκετά γρήγορα και αποφασιστικά τα απαραίτητα μέτρα», είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε να υπάρξει «μια δίκαιη ποινή» για τους ενόχους.

«Ανέντιμες» χαρακτηρίζουν τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης τις δηλώσεις του. Οι δηλώσεις του είναι «ανέντιμες» και «κάνουν περισσότερο κακό απ’ ότι καλό. Είναι ανέντιμο να λες ότι οι αρχές της Εκκλησίας ήταν αργές και δεν επέδειξαν επαγρύπνηση», δήλωσε μέλος του διεθνούς δικτύου των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς (SNAP).

Βέβαια, κατά τη διάρκεια της τετραήμερης περιοδείας του Ποντίφικα αναμένονται και αρκετές διαδηλώσεις ομάδων που αντιδρούν στη στάση του Βατικανού στην αντισύλληψη, τις εκτρώσεις και τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, αλλά και από όσους διαμαρτύρονται για τα εκατοντάδες περιστατικά κακοποίησης ατόμων από καθολικούς ιερείς που ήρθαν στο φως τον τελευταίο χρόνο.

Μάλιστα, για το Σάββατο έχουν προγραμματιστεί και διαδηλώσεις στο Λονδίνο, καθώς οι επικριτές του Βατικανού υποστηρίζουν ότι η στάση του Ποντίφικα δεν ήταν όσο αυστηρή θα έπρεπε απέναντι στους παιδόφιλους ιερείς. Επιπλέον, αντιδράσεις έχει προκαλέσει στον βρετανικό Τύπο η δήλωση του συνεργάτη του Πάπα, καρδιναλίου Βάλτερ Κάσπερ στο γερμανικό περιοδικό Focus, ότι η Βρετανία μοιάζει «με χώρα του Τρίτου Κόσμου». Κατόπιν τούτων, δεν είναι δυσεξήγητο το γεγονός ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση των Times, οι 3 στους 4 Βρετανούς αποδοκιμάζουν την επίσκεψη του Ποντίφικα.

Αξιωματούχοι του Βατικανού λένε ότι ο Πάπας Βενέδικτος θα επικεντρωθεί στη σημασία της πίστης στη ζωή του καθενός και θα απευθυνθεί όχι μόνο στους καθολικούς αλλά και στους πιστούς που ανήκουν στην Αγγλικανική εκκλησία.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι η επίσκεψη του Πάπα έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για τα έξι εκατομμύρια καθολικούς που ζουν στη χώρα, αλλά για πολλούς ανθρώπους που ανήκουν σε διαφορετικά δόγματα στη Βρετανία. Η προηγούμενη επίσκεψη Πάπα είχε γίνει από τον Ιωάννη Παύλο, το 1982, αλλά δεν ήταν επίσημη.

«Το Παγωτό του Διαβόλου»

Αποσύρθηκε από τους δρόμους και όλους τους δημόσιους χώρους στο Λονδίνο διαφήμιση εταιρείας παγωτών που έδειχνε μία έγκυο καλόγρια να απολαμβάνει ένα παγωτό, με το φόβο του σκανδαλισμού του Πάπα. Η αφίσα της βρετανικής εταιρείας “Antonio Federici” απαγορεύτηκε από την αρμόδια αρχή της Βρετανίας, καθώς το περιεχόμενό της – σύμφωνα με την απόφαση – “λοιδορεί την καθολική πίστη” και μπορεί να προσβάλλει πιστούς Καθολικούς.

Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας εμφανίζεται έντονα δυσαρεστημένος και δηλώνει ότι θα αναρτηθούν νέες αφίσες στη λεωφόρο Westminster , την οποία όμως ο Ποντίφικας θα διασχίσει για να τελέσει λειτουργία στον Καθεδρικό του Westminster. Ο κ. Φεντερίτσι αναφέρει ότι η αφίσα δεν θα είναι ίδια αλλά θα αποτελεί “συνέχεια του θέματος”.