Ενας σουηδός βουλευτής, τουρκικής καταγωγής, που μετείχε στην ομάδα των ακτιβιστών που με τον στολίσκο επιχείρησαν να φτάσουν στη Γάζα μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια στις 31 Μαίου και δέχτηκαν την άγρια επίθεση ισραηλινών στρατιωτών σε διεθνή χωρικά ύδατα, απελάθηκε την Κυριακή από το Ισραήλ κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο του ισραηλινού υπουργείου Εσωτερικών.

Ads

Πρόκειται για τον βουλευτή Μεχμέντ Καπλάν καθώς και την Ισραηλινό καλλιτέχνη Ντρόρ Φέιλερ που είναι μόνιμη κάτοικος Σουηδίας και η οποία μετείχε επίσης στο στολίσκο, οι οποίοι απελάθηκαν “γιατί δεν σεβάστηκαν την διαδικασία” ανέφερε η εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εσωτερικών, Σαμπίν Χαντάντ.

“Κατά την κράτησή τους, μετά από την επιδρομή στο στολίσκο, όλοι οι επιβαίνοντες υπέγραψαν πριν να αφεθούν ελεύθεροι ένα έγγραφο στο οποίο αναφέρονταν ότι δεσμεύονται να ζητήσουν άδεια εισόδου από την ισραηλινή πρεσβεία στη χώρα τους εάν αποφασίσουν να επανέλθουν στο Ισραήλ” είπε η κ. Χαντνάντ και πρόσθεσε πως «Οι δύο απελαθέντες δεν τήρησαν την υπογραφή τους». Σημειώνεται ότι οι ίδιοι οι συλληφθέντες υποστηρίζουν ότι ουδέποτε υπέγραψαν τέτοιου είδους έγγραφο.