Μπορεί η Ιρλανδία να βρίσκεται μια ανάσα από το στόμα του Δ.Ν.Τ., με την κυβέρνηση να ανακοινώνει περικοπές ύψους 6 δις ευρώ την περασμένη Πέμπτη, αλλά όπως φαίνεται ο υπουργός γεωργίας της χώρας, Brendan Smith, ως άλλη Μαρία Αντουανέτα, βρήκε τη λύση: να προσφερθεί δωρεάν τυρί στους προ των πυλών της πείνας πολίτες.

Ads

Οι εξαγγελίες της ιρλανδικής κυβέρνησης πως θα προσφέρει 53 τόνους φρέσκου τσένταρ για τους άπορους ενόψει Χριστουγέννων έχουν προκαλέσει, όπως είναι λογικό, την οργή των Ιρλανδών, που θεωρούν το κυβερνών κόμμα, Fianna Fáil, ως το βασικό υπεύθυνο για την οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας.

Ο ιρλανδικός λαός που φημίζεται για το ξεχωριστό του χιούμορ έχει χαρακτηρίσει την πρόταση «γελοία» και «προσβλητική,» ενώ ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει η ατάκα του υπουργού πως το τυρί είναι ένα «καλό, θρεπτικό προϊόν.» Το ιρλανδικό twitter έχει κατακλυστεί από πνευματώδη σχόλια και λογοπαίγνια, με το συμβάν να αποκαλείται «σκάνδαλο Cheesegate» και τον Smith να παρομοιάζεται με τη Μαρία-Αντουανέτα, για τη θρυλική της φράση «αφού δεν έχουν ψωμί, γιατί δεν τρώνε παντεσπάνι;»

Στο Δουβλίνο ο Όλι Ρεν

Η Ιρλανδία διανύει ένα ακόμη κρίσιμο 48ωρο, καθώς από χθες βρίσκεται στο Δουβλίνο ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν για διαβουλεύσεις επί του σκληρού πακέτου λιτότητας των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ που προανήγγειλε για τον προϋπολογισμό του 2011 η ιρλανδική κυβέρνηση. Η κυβέρνηση δίνει μάχη για να αποσπάσει τη στήριξη της Κομισιόν προκειμένου να στείλει ένα σήμα αξιοπιστίας στις αγορές και να φρενάρει τα σενάρια για προσφυγή της χώρας στον μηχανισμό στήριξης.

Ads

Τα αναλυτικά μέτρα λιτότητας των 6 δισεκατομμυρίων θα ανακοινωθούν στις 7 Δεκεμβρίου, οι διαβουλεύσεις ωστόσο που έχει στο Δουβλίνο ο κ. Ρεν είναι καθοριστικές για την τελική διαμόρφωσή τους. Η πίεση, άλλωστε, στις αγορές κρατικών τίτλων συνεχίστηκε και χθες, με τα spreads των 10ετών ιρλανδικών ομολόγων έναντι των γερμανικών να φθάνουν στις 528 μονάδες, συμπαρασύροντας και τα αντίστοιχα πορτογαλικά που έφθασαν στο ιστορικό ρεκόρ των 450 μονάδων, ενώ το ευρώ υποχώρησε στο επίπεδο των 1,39 δολαρίων.

Ο ιρλανδικός Τύπος είχε και αυτό το σαββατοκύριακο πληθώρα δημοσιευμάτων που έφεραν την χώρα προ των πυλών του Μηχανισμού Στήριξης, ενώ για το ενδεχόμενο μίας διάσωσης «ελληνικού τύπου» ερωτήθηκε και ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Εάν η Ιρλανδία», απάντησε, «μπορεί να εγγυηθεί ότι το πακέτο προσαρμογής των 6 δισεκατομμυρίων που ανακοίνωσε θα οδηγήσει και σε επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων, τότε δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα».

Το ιρλανδικό έλλειμμα βρίσκεται στο 32% του ΑΕΠ λόγω του τεράστιου κόστους διάσωσης του τραπεζικού της συστήματος, ενώ εάν εξαιρεθεί η επιβάρυνση για τη στήριξη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αγγίζει το 12,5%. Ο υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν έχει δεσμευτεί ότι θα το μειώσει στο 9% με 9,5% το 2011 και στο 3% έως το 2014. Συνολικά, μέχρι το 2014 προβλέπονται περικοπές 15 δισ. ευρώ, ποσό διπλάσιο σε σχέση με αυτό που είχε υπολογισθεί με το προηγούμενο πρόγραμμα της κυβέρνησης.