Ο επανεκλεγείς στο ύπατο αξίωμα της προεδρίας του Ιράκ Τζαλάλ Ταλαμπανί έδωσε σήμερα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Νούρι αλ Μάλικι, ύστερα από περίπου οκτώ μήνες αδυναμίας σχηματισμού της μετεκλογικής κυβέρνησης στο Ιράκ.

Ads

Ο κ. αλ Μάλικι διαθέτει, πλέον, 30 ημέρες, για να υποβάλει στον ηγέτη του Ιράκ τον οριστικό κατάλογο των μελών της νέας κυβέρνησής του.

Ο πολιτικός συνασπισμός Ιρακίγια, υπό τον πρώην πρωθυπουργό Ιγιάντ Αλάουϊ, με μεγάλη κοινοβουλευτική δύναμη, «δεν στηρίζει τον αλ Μάλικι γιά το αξίωμα της πρωθυπουργίας, κάτι που θα δυσχεράνει πολύ την προσπάθεια του εντολοδόχου πρωθυπουργού, να καταρτίσει τη νέα κυβέρνησή του», όπως σχολίασαν στη Βαγδάτη πολιτικοί αναλυτές.

«Ο πρόεδρος ενθαρρύνεται από τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις προσπάθειες για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων, που θα εκπροσωπεί τον ιρακινό λαό και θα είναι αποτέλεσμα των φετεινών εκλογών», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.

Ads

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα είχε επαφές με αρκετούς ιρακινούς ηγέτες, τις τελευταίες ημέρες, και επισήμανε σε όλες τις παρατάξεις ότι τα αποτελέσματα των ιρακινών εκλογών πρέπει να αντανακλώνται στη νέα πολιτική ηγεσία της χώρας.