Με κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων ή ακόμα με χρεοκοπία απειλείται ολοένα μεγαλύτερος αριθμός ενοριών της Καθολικής Εκκλησίας στην Αμερική, καθώς αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, ξεπληρώνοντας τα δάνεια τα οποία έχουν λάβει για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης ή και πριν από αυτή.

Ads

Οι εκκλησίες θεωρούνταν ανέκαθεν αξιόπιστοι δανειολήπτες, με αποτέλεσμα να λάβουν πολλά χρήματα σε δάνεια, τα οποία και επένδυσαν στον τομέα της ακίνητης περιουσίας, χτίζοντας κυρίως νέους μεγαλοπρεπείς ναούς. Τώρα, όμως, με την οικονομική κρίση, οι επενδύσεις αυτές σταμάτησαν να αποδίδουν, με αποτέλεσμα οι υπερχρεωμένες εκκλησίες να μην έχουν τρόπο να ξεπληρώσουν τα δάνεια που έχουν συνάψει.

Περισσότερες, συνεπώς, από 100 εκκλησίες έχουν δηλώσει χρεοκοπία τον περασμένο χρόνο, ενώ οι κατασχέσεις ακίνητης περιουσίας των αμερικανικών ενοριών έχουν τριπλασιαστεί σε σχέση με την αρχή της κρίσης, στα τέλη του 2007. Ενώ, λοιπόν, άλλες εκκλησίες προσπαθούν να έρθουν σε κάποια συμφωνία με τις τράπεζες ή τους οργανισμούς που τους έχουν παράσχει τα δάνεια, δεν λείπουν κι αυτές που έχουν συνάψει νέα δάνεια ή και συμφωνίες με άλλους οργανισμούς οι οποίοι αναλαμβάνουν –με το αζημίωτο- τα δάνεια των εκκλησιών.

Είναι ενδιαφέρον ότι ενώ οι εκκλησίες μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν χωρίς προβλήματα την προηγούμενη οικονομική κρίση, δεν κατάφεραν να προβλέψουν το μέγεθος ή ακόμα και τη διάρκεια της παρούσας. Πριν από το τέλος του 2007, λοιπόν, οι ενορίες αποφάσισαν να επενδύσουν σε ακίνητη περιουσία και να χτίσουν ακόμα μεγαλύτερους και πολυτελείς ναούς. Ενώ, δηλαδή, μέχρι εκείνη τη στιγμή οι εκκλησίες δανείζονταν από τοπικές τράπεζες με ειδικούς ευνοϊκούς όρους, από τη στιγμή που ήθελαν μεγαλύτερους ναούς χρειάζονταν ακόμα μεγαλύτερα δάνεια από μεγαλύτερες τράπεζες. Αποτέλεσμα, οι όροι να πάψουν να είναι τόσο ευνοϊκοί και, λόγω ανταγωνισμού μεταξύ των τραπεζών, τα δάνεια να δίνονται χωρίς την πραγματοποίηση του σχετικού ελέγχου σχετικά με τη δυνατότητα εκπλήρωσής τους.

Ads

Τώρα, όμως, που και οι τράπεζες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κρίση, ασκούν ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις στις εκκλησίες για αποπληρωμή των χρεών τους, οδηγώντας τες σε χρεοκοπία ή προβαίνοντας σε κατάσχεση τις περιουσίας των ενοριών. Δεν λείπουν, ωστόσο, περιπτώσεις που οι τράπεζες είναι αυτές που χρεοκοπούν, όπως στην περίπτωση της Church Mortgage and Loan Co, η οποία αναγκάστηκε να δηλώσει χρεοκοπία το 2008.

Έρευνα, πάντως, δείχνει ότι ακόμα κι εκείνες οι εκκλησίες οι οποίες δεν έχουν συνάψει κάποιο δάνειο, αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα. Στην πραγματικότητα, περισσότερες από τις μισές εκκλησίες στις ΗΠΑ έχουν πληγεί από την κρίση, με μια στις έξι να προβαίνει σε σημαντικές μειώσεις προσωπικού και εξόδων.

Το πρόβλημα είναι, όμως, όταν οι ενορίες σταματούν το κοινωνικό τους έργο, παρέχοντας υπηρεσίες μέριμνας σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, επικαλούμενες οικονομικές δυσκολίες. Το πρόβλημα αυτό φέρεται να αφορά κυρίως εκκλησίες της αφροαμερικανικής κοινότητας, καθώς και ενορίες σε φτωχές περιοχές.

Πηγή: BBC