Αν ο Κύπριος πρόεδρος και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δεν επιλύσουν τις διαφορές τους στις επερχόμενες συνομιλίες της Νέας Υόρκης, τότε η Βρετανία θα έπρεπε να εξετάσει το ενδεχόμενο διχοτόμησης της Κύπρου, ώστε να μην διαταραχθούν οι σχέσεις της ΕΕ και της Τουρκίας, δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των Εργατικών, Τζακ Στρο, σε συνέντευξή του στο BBC.

Ads

Σύμφωνα με τον κ. Στρο, για την εισβολή του 1974 υπάρχουν «δύο αλήθειες», αυτή των Ελληνοκυπρίων, «με μια μεγάλη δόση αλήθειας», που αναφέρεται σε μια αδικαιολόγητη εισβολή και η τουρκοκυπριακή αλήθεια «με επίσης μεγάλη δόση αλήθειας», ότι οι Ελληνοκύπριοι είχαν αλλοιώσει τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Ο κ. Στρο κατηγορεί εξάλλου την κυπριακή κυβέρνηση, με αφορμή και το δημοψήφισμα του 2004, για εκμετάλλευση της ενταξιακής προσπάθειας της Τουρκίας ως μοχλό πίεσης για το Κυπριακό. «Η Τουρκία τυγχάνει πολύ πιο σκληρής μεταχείρισης από την ΕΕ από άλλες υποψήφιες χώρες μέλη» δήλωσε σχετικά.

«Η διχοτόμηση δεν αποτελεί επιλογή»

«H διχοτόμηση δεν αποτελεί επιλογή ούτε για την κυπριακή κυβέρνηση, ούτε για τα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ» δήλωσε από την πλευρά της Κύπρου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου.

Ads

Τόνισε επιπλέον, ότι η άποψη Στρο βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με το Πρωτόκολλο Συναντίληψης Κύπρου- Βρετανίας που μιλά για επανένωση στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, και όχι για διχοτόμηση. Υποστήριξε δε, ότι αν ο κ. Στρο προκρίνει τη διχοτόμηση, θα πρέπει να ξέρει ότι αυτό σημαίνει – και σύμφωνα με τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης με την οποία η Μεγάλη Βρετανία απέκτησε δύο στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο – ότι δεν θα μπορεί να κρατήσει αυτές τις βάσεις.

«Οι Ελληνοκύπριοι υπεύθυνοι για το αδιέξοδο στο Κυπριακό»

Τους Ελληνοκυπρίους παρουσίασε ως υπεύθυνους για το αδιέξοδο στο Κυπριακό ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης.

«Όσοι περιμένουν χειρονομία καλής θέλησης από την τουρκική πλευρά θα πρέπει να περιμένουν και χειρονομία από την ελληνοκυπριακή πλευρά» δήλωσε ο Τζεμίλ Τσιτσέκ. «Ο υπαίτιος για το γεγονός ότι δεν έχει λυθεί το Κυπριακό είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά» ισχυρίστηκε.

«Η Τουρκία και η ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’ έκαναν εκείνο που έπρεπε» πρόσθεσε, αναφερόμενος στην υπερψήφιση του σχεδίου Ανάν.