Η Βόρεια Κορέα φαίνεται πως είναι διατεθειμένη να διακόψει τις πυρηνικές δοκιμές σε περίπτωση επανεκκίνησης των συνομιλιών των Έξι (Β. Κορέα, Ν. Κορέα, Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ, Ιαπωνία), για το πυρηνικό της πρόγραμμα, σύμφωνα με επίσημη δήλωση της ρωσικής πλευράς. Παράλληλα, η εκπρόσωπος του Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, Ναταλία Τιμακόβα, δήλωσε σήμερα ότι “στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, η Βόρεια Κορέα θα είναι έτοιμη να επιλύσει το πρόβλημα, εφαρμόζοντας μορατόριο στις δοκιμές και την παραγωγή πυρηνικών καυσίμων”.

Ads

Της δήλωσης προηγήθηκε συνάντηση του πρόεδρου της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-ιλ με τον Ρώσο πρόεδρο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, σε ρωσική στρατιωτική βάση κοντά στο Ουλάν-Ουντέ της κεντρικής Σιβηρίας, στα πλαίσια της πρώτης επίσκεψης του Κιμ στη Ρωσία από το 2002.

Η Τιμακόβα προσέθεσε πως η Βόρεια Κορέα είναι έτοιμη να επιστρέψει χωρίς όρους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων των Έξι, οι οποίες έχουν “παγώσει” από τον Δεκέμβριο του 2008.

Ο πρόεδρος Μεντβέντεφ, μετά τη συνομιλία που είχε με τον Κιμ Γιονγκ-ιλ, τις οποίες χαρακτήρισε “ανοιχτές” και “ουσιαστικές”, δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα υποστηρίζει το σχέδιο του αγωγού που θα μεταφέρει μέσω του εδάφους της ρωσικό φυσικό αέριο στη Νότια Κορέα.

Ads