Ο πάστορας της εκκλησίας των βαπτιστών της Φλόριντα, Terry Jones, αποφάσισε να ανασταλεί η καύση των Κορανίων που προγραμμάτιζε για αύριο, 11η επέτειο από την επίθεση στο Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο της Νέας Υόρκης, Η πρόθεση του ακραίου ιερέα είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από πολιτικούς και πολίτες, μουσουλμάνους και χριστιανούς σε όλο τον κόσμο.

Ads

Όπως μεταδίδουν τα αμερικανικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Τέρι Τζόουνς είπε ότι συμφώνησε με τους μουσουλμάνους ηγέτες των ΗΠΑ να υπαναχωρήσουν στο σχέδιο τους για την ανέγερση ενός Ισλαμικού Πολιτιστικού Κέντρου και τεμένους στο σημείο των επιθέσεων.

Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό υπουργό Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, ο οποίος ζήτησε από τον πάστορα να μην προχωρήσει το σχέδιο του, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Η Έμμα Τζόουνς, κόρη του πάστορα, δήλωσε ότι πατέρας της τρελάθηκε και χρειάζεται βοήθεια. Μιλώντας στο Spiegel Online ανέφερε ότι έστειλε ένα μήνυμα μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον πατέρα της και του ζήτησε να σταματήσει το σχέδιο του να κάψει αντίτυπα του Κορανίου.

Ads

Στο μεταξύ ένας ιμάμης από τη Νέα Υόρκη που έχει αναμιχθεί στο σχεδιασμό της ανέγερσης του ισλαμικού πολιτιστικού κέντρου κοντά στο σημείο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου δήλωσε πρόθυμος να συζητήσει το θέμα της αλλαγής τοποθεσίας, δήλωσε ένας μουσουλμάνος θρησκευτικός ηγέτης στη Φλόριντα. Το κέντρο και το τέμενος θα ανεγερθούν σε άλλο σημείο και όχι στο σημείο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

«Εκτιμώ ότι εξετάζει το ενδεχόμενο», δήλωσε ο ιμάμης Μουχαμάντ Μούσρι, επικεφαλής της Ισλαμικής Ένωσης της Κεντρικής Φλόριντα, στο CNN. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μίλησε με τη σύζυγο του ιμάμη της Νέας Υόρκης Φεϊζάλ Αμπντούλ Ραουφ.

Τέλος, ο πολυεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε να αγοράσει το κτίριο που προορίζεται για την εγκατάσταση του κέντρου, για να μην υπάρξει η δυνατότητα ανέγερσης τεμένους. Ο Τραμπ, οικοδεσπότης της τηλεοπτικής εκπομπής The Apprentice, έγραψε επιστολή προς έναν επενδυτή και προσφέρεται να πληρώσει 25% πάνω από την αρχική τιμή αγοράς του κτιρίου. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι το κτίριο πρόκειται να αγοραστεί στην τιμή των 5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι δήλωσε σήμερα πως «Ενημερωθήκαμε πως στις Ηνωμένες Πολιτείες ένας πάστορας αποφάσισε να προσβάλει το Κοράνι. Τώρα μαθαίνουμε ότι τελικά δεν θα το κάνει. Εμείς τονίζουμε πως δεν πρέπει ούτε να σκέφτεται κάτι τέτοιο». Στο μεταξύ, και σήμερα, χιλιάδες Αφγανοί διαμαρτυρήθηκαν κατά των ΗΠΑ στα βορειοανατολικά της χώρας, κατά της πρόθεσης του φανατικού πάστορα. Μετά το τέλος των προσευχών Έιντ αλ-φιτρ, που σηματοδοτούν το τέλος του Ραμαζανιού, το πλήθος, που σύμφωνα με εκτίμηση του εκπροσώπου του κυβερνήτη αριθμούσε 10.000 άτομα, συγκεντρώθηκε στους δρόμους από τα τεμένη της επαρχίας Μπαντακσάν φωνάζοντας αντιαμερικανικά συνθήματα. Ύστερα από επίθεση διαδηλωτών σε βάση του ΝΑΤΟ που διοικείται από Γερμανούς, ένας διαδηλωτής έχασε τη ζωή του όταν στρατιώτες από τη βάση άνοιξαν πυρ. Για το περιστατικό ενημερώθηκε η ISAF, σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις, η οποία και ερευνά το θέμα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ινδονησίας τόνισε σήμερα πως το κάψιμο αντιτύπων του Κορανίου αποτελεί απειλή για την παγκόσμια ειρήνη. Το σχέδιο αυτό «απειλή την ειρήνη και την διεθνή ασφάλεια και μπορεί να πλήξει την αρμονία ανάμεσα στις θρησκείες», επισήμανε ο Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουνχογιόνο σε τηλεοπτικό του διάγγελμα για το τέλος του Ραμαζανίου. «Ζητώ από την κυβέρνηση και τον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών να εμποδίσουν αυτήν την ακατανόητη, παράλογη και ανήθικη πράξη που δεν θα έχει καλό αποτέλεσμα», κατέληξε.