Παρασκηνιακές συζητήσεις γίνονται στις ΗΠΑ για την εύρεση εναλλακτικών, σε περίπτωση που το Κογκρέσο καταψηφίσει την πρόταση για επέκταση του δανεισμού και με στόχο να αποτραπεί μία επικείμενη χρεοκοπία, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters. Παράλληλα, στην πώληση κινητής και ακίνητης κρατικής περιουσίας θα προχωρήσουν, καθώς φαίνεται, οι ΗΠΑ μετά τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών.

Ads

Μετά από εβδομάδες αδιεξόδου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και κορυφαίοι ηγέτες του Κονγκρέσου σχεδιάζουν επαναλαμβάνουν σήμερα τις συνομιλίες τους για τον Προϋπολογισμό με στόχο να αποτρέψουν μία επικείμενη χρεοκοπία.

Μάλιστα χθες ο πρόεδρος Ομπάμα απαντώντας σε ερωτήματα των χρηστών του Twitter, υποστήριξε ότι μια ενδεχόμενη αποτυχία να επιτευχθεί συμφωνία ώστε να αποτραπεί η στάση πληρωμών από το αμερικανικό δημόσιο στις αρχές Αυγούστου «θα προκαλέσει άλλη μία, πιθανόν χειρότερη, ύφεση» στη χώρα.

Στη σημερινή συνάντηση στον Λευκό Οίκο, οι διαπραγματευτές θα επιχειρήσουν να επεξεργασθούν μία συμφωνία που να τους επιτρέπει να πουν πως παίρνουν μέτρα για να κρατήσουν υπό έλεγχο το εθνικό χρέος ακόμη και όταν υπογράφουν για περαιτέρω δανεισμό.

Ads

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, έχει σχηματιστεί μια μικρή ομάδα στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, η οποία μελετάει εναλλακτικές επιλογές για την αποφυγή της χρεοκοπίας, σε περίπτωση που το Κογκρέσο δεν υπερψηφίσει την πρόταση Ομπάμα. Ωστόσο, οι παραπάνω πληροφορίες έρχονται σε αντίθεση με δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων του υπουργείου αλλά και του ίδιου του υπουργού, Τίμοθι Γκάιτνερ, που έχουν τονίσει επανειλημμένως ότι δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές πέρα τις επέκτασης του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ.

Οι Δημοκράτες ισχυρίζονται πως ο Ομπάμα θα πιέσει τους διαπραγματευτές να διπλασιάσουν στα 4 τρισ. δολ. τον στόχο εξοικονόμησης στον προϋπολογισμό την προσεχή 10ετία. Αυτό θα ήταν ένας πολύ φιλόδοξος στόχος αλλά υπάρχουν λίγες ενδείξεις προόδου απ’ όταν οι συνομιλίες προσέκρουσαν σε αδιέξοδο δύο εβδομάδες πρωτύτερα.

Τυχόν αποτυχία να αυξήσουν το όριο του χρέους στα 14,3 τρισ. δολ. μέχρι τις 2 Αυγούστου θα μπορούσε να εξωθήσει την χώρα στην χρεοκοπία από αδυναμία να εξυπηρετήσει το χρέος της και άλλες υποχρεώσεις. Μία τέτοια κίνηση θα έσπρωχνε τη χώρα στην ύφεση προκαλώντας σοκ στις χρηματοπιστωτικές αγορές όλου του κόσμου.

Εκτός από την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ, ο πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με πληροφορίες, επιδιώκει την κατάργηση αρκετών φοροαπαλλαγών υπέρ των πλουσιότερων Αμερικανών κάτι στο οποίο εναντιώνονται οι Ρεπουμπλικάνοι.

Παράλληλα, στην πώληση κινητής και ακίνητης κρατικής περιουσίας θα προχωρήσουν, όπως φαίνεται, οι ΗΠΑ μετά τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών. Οι Ρεπουμπλικανοί μάλιστα προσδιόρισαν το ύψος της αύξησης των εσόδων σε 150 δισ έως 200 δισ.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη ως φέτος δανειστεί 14.300 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία ξοδευτήκαν όλα μέσα στο Μάιο. Έκτοτε, η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα έχει επινοήσει διάφορες μεθόδους για την συνέχιση της χρηματοδότησης του αμερικανικού δημοσίου.