Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συναντώνται την Πέμπτη ανώτατοι αξιωματούχοι δυτικών και αραβικών κρατών προκειμένου να συζητήσουν το μέλλον της Λιβύης στη μετά-Καντάφι εποχή. Οι ΗΠΑ υπογράμμισαν πως οι ημέρες του καθεστώτος του Καντάφι «είναι μετρημένες», ενώ Ιταλία, Γαλλία και Κουβέιτ δεσμεύτηκαν να παράσχουν βοήθεια εκατ. δολαρίων στους εξεγερμένους. Στο επίκεντρο της συνόδου ήταν ο προσωρινός οικονομικός μηχανισμός για τη χρηματοδότηση του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, ο οποίος ενεργοποιήθηκε σήμερα. Από την πλευρά του, το καθεστώς Καντάφι κατηγορεί το ΝΑΤΟ και τους εξεγερμένους για εγκλήματα πολέμου.

Ads

Ο προσωρινός οικονομικός μηχανισμός για τη χρηματοδότηση των εξεγερμένων έχει πλέον «ενεργοποιηθεί», δήλωσε από το Αμπού Ντάμπι, όπου πραγματοποιείται η τρίτη σύνοδος της ομάδας επαφής για τη Λιβύη, ο Αμπντέλ Χάφιντ Γόγκα, αντιπρόεδρος του εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, πολιτικού οργάνου των εξεγερμένων.

Η Ιταλία θα προσφέρει άμεση βοήθεια 300 ως 400 εκατ. ευρώ μέσω δανείων και παροχής καυσίμων, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας Μαουρίτσιο Μασάρι. Η Γαλλία έχει υποσχεθεί βοήθεια ύψους 290 εκατομμυρίων ευρώ, όπως δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ. Αυτή «η βοήθεια των 290 εκατομμυρίων ευρώ είναι τα χρήματα που ανήκουν στην κεντρική τράπεζα της Λιβύης, όμως τα οποία αναγνωρίσαμε ότι ανήκουν στο Μεταβατικό Συμβούλιο», επεσήμανε ο Ζιπέ. Το Κουβέιτ εξάλλου δεσμεύθηκε ότι θα καταβάλλει 180 εκατομμύρια δολάρια (124 εκατομμύρια ευρώ).

Νωρίτερα σήμερα, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι οι ημέρες του καθεστώτος του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι είναι «μετρημένες» και ότι η αποχώρησή του είναι αναπόφευκτη, στο άνοιγμα της τρίτης συνόδου της ομάδας επαφής για τη Λιβύη στο Αμπού Ντάμπι. «Οι ημέρες του Καντάφι είναι μετρημένες. Εργαζόμαστε με τους διεθνείς εταίρους μας στο πλαίσιο του ΟΗΕ για να προετοιμάσουμε το αναπόφευκτο: τη Λιβύη μετά τον Καντάφι», δήλωσε η Κλίντον.

Ads

Και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι επισήμανε στη διάρκεια της συνόδου ότι το καθεστώς του Καντάφι «έχει φτάσει στο τέλος του». «Οι Λίβυοι έχουν αποδείξει στον κόσμο την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να μάχονται για τη δημοκρατία και την ελευθερία», δήλωσε ο Φρατίνι, εκτιμώντας ότι οι αποσκιρτήσεις από το περιβάλλον του Λίβυου ηγέτη που αυξάνονται είναι «άμεση συνέπεια» των διεθνών πιέσεων.

Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Τρινιδάδ Χιμένεθ υποστήριξε σήμερα στο Αμπού Ντάμπι όπου βρίσκεται για τη σύνοδο ότι πρέπει να «ενταθεί η πίεση» στο συνταγματάρχη Καντάφι ώστε να «εγκαταλείψει την εξουσία» στη Λιβύη. «Έχουμε την εντύπωση ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στο τέλος διότι έχουμε αυξήσει τη στρατιωτική πίεση, την πολιτική και οικονομική (πίεση). Το καθεστώς του Καντάφι καθίσταται κάθε ημέρα που περνά πιο απομονωμένο», είπε η κα Χιμένεθ σε συνέντευξή της στο ισπανικό ραδιόφωνο Cadena Ser.

Την Τετάρτη η Ισπανίδα ΥΠΕΞ συναντήθηκε στη Βεγγάζη με κορυφαία στελέχη του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, πολιτικό όργανο των εξεγερμένων. Το Συμβούλιο «εργάζεται με σοβαρότητα» και επιδεικνύει μια «συμπεριφορά πολύ εποικοδομητική», εκτίμησε μετά από τις επαφές της στη Λιβύη, στη διάρκεια των οποίων ανακοίνωσε πως η Μαδρίτη πλέον αναγνωρίζει το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο ως το «μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπο του λιβυκού λαού».

Η σημερινή σύνοδος της ομάδας επαφής στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είναι η τρίτη κατά σειρά.

Κατηγορίες κατά ΝΑΤΟ και εξεγερμένων για εγκλήματα πολέμου

Την ίδια ώρα, η Λιβύη κατηγόρησε τόσο τους εξεγερμένους όσο και τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ ότι διαπράττουν εγκλήματα πολέμου, ενώ απέρριψε κατηγορηματικά μια αναφορά του ΟΗΕ σύμφωνα με την οποία τα στρατεύματά της διέπραξαν φόνους, βασανιστήρια και απαγωγές.

Ο Μούσταφα Α.Α. Σαμπάν, σύμβουλος του λιβυκού υπουργείου Εξωτερικών, διατύπωσε τις κατηγορίες και υπερασπίστηκε την κυβέρνηση Καντάφι στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

«Σε πόλεις που βρίσκονται στα χέρια ένοπλων συμμοριών διαπράττονται τρομερές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φρικτά εγκλήματα», δήλωσε ο Σαμπάν στο φόρουμ που συνεδριάζει στη Γενεύη. «Στη Μισράτα, λιβυκές και ξένες συμμορίες που συνελήφθησαν, ομολόγησαν ότι έκοβαν λαιμούς και έκοβαν τα στήθη ζωντανών γυναικών και παραδέχθηκαν ακόμη και πράξεις κανιβαλισμού».

«Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λιβύη από το ΝΑΤΟ ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα της επίθεσης», υπογράμμισε στην ομιλία του.