Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες, ενώ όλες οι ψυχαγωγικές εκδηλώσεις ανεστάλησαν στην Κίνα την Κυριακή, ημέρα εθνικού πένθους για τα τουλάχιστον 1.239 θύματα των σαρωτικών κατολισθήσεων λάσπης στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας…

Ads

Οι χιλιάδες κάτοικοι και διασώστες που παλεύουν με τις λάσπες στη Ζιουτσού, την απομακρυσμένη ορεινή περιοχή στην επαρχία Γκάνσου, μεγάλο μέρος της οποίας ισοπεδώθηκε, σταμάτησαν για λίγο τις προσπάθειες ανάσυρσης επιζώντων και έλαβαν την τελετή στην μνήμη των θυμάτων. Οι σειρήνες ήχησαν καθώς οι πενθούντες, φορώντας λευκά χάρτινα λουλούδια, ορισμένοι ακόμα με τα φτυάρια στα χέρια, έλαβαν μέρος στην σιγή τριών λεπτών στις 10:00 τοπική ώρα.

Οι σημαίες σε όλη τη χώρα και στις πρεσβείες στο εξωτερικό διατάχθηκε να κυματίζουν μεσίστιες, ενώ κάθε είδος διασκέδασης και ψυχαγωγίας, όπως προβολές ταινιών, μπαρ, τα online παιγνίδια, εκπομπές στην τηλεόραση, ανεστάλη, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ.

Η πλατεία Τιενανμεν γέμισε με χιλιάδες κόσμου που παρακολούθησαν την ειδική ειδική τελετή έπαρσης της σημαίας, ενώ μαύρο και λευκό χρώμα, σε ένδειξη πένθους, απέκτησαν οι κινεζικές ιστοσελίδες λίγο μετά τα μεσάνυχτα

Ads

Μάχη με τα ερείπια και τις λάσπες για τους αγνοούμενους

Στους 550 ανέρχονται οι αγνοούμενοι στη Ζιουτσού σύμφωνα με τις αρχές, οι οποίες προειδοποιούν ότι οι σφοδρές βροχοπτώσεις επρόκειτο να συνεχιστούν και σήμερα, προβλέποντας ότι θα υπάρξουν κι άλλες πλημμύρες και κατολισθήσεις που θα συνεχίσουν να αποτελούν πηγή κινδύνων στην Γκάνσου και στη γειτονική επαρχία Σετσουάν, στην οποία σημειώθηκαν χτες κατολισθήσεις, που κατέστρεψαν δύο κτίρια ενός νοσοκομεία και 38 άνθρωποι αγνοούνται. Το νοσοκομείο βρίσκεται στην κομητεία Ουέντσουαν, που ήταν το επίκεντρο του σεισμού του Μαΐου του 2008, ο οποίος είχε αφήσει πίσω του περίπου 87.000 νεκρούς και αγνοούμενους.

Η περιοχή εκκενώθηκε και περίπου 10.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους, ενώ οι αρχές μετέτρεψαν σχολεία και δημοτικά κτίρια σε προσωρινά κέντρα υποδοχής αστέγων.

Νέες πλημμύρες και κατολισθήσεις σημειώθηκαν και στην επαρχία Γκάνσου που στοίχισαν τη ζωή 33 ανθρώπων και άφησαν 63 αγνοούμενους στη Λόνγκναν, κοντά στη Ζιουτσού.