Έκκληση στο Βερολίνο να υποστηρίξει την ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Η Γερμανία είναι η χώρα που μπορεί να κατανοήσει καλύτερα την ένταξη της Τουρκίας» δήλωσε εγκαινιάζοντας την έκθεση τεχνολογίας Cebit στο Ανόβερο, όπου η χώρα του είναι επίτιμη προσκεκλημένη.

Ads

«Τα γεγονότα στη Βόρεια Αφρική τόνισαν περαιτέρω τη σημασία της Τουρκίας. Η Τουρκία μπορεί να επικοινωνήσει με το βορρά και το νότο, τη δύση και την ανατολή» υποστήριξε, επισημαίνοντας «αναμένουμε από την Ευρώπη να μην ακολουθεί λαϊκιστικές πολιτικές, αλλά μια μακροπρόθεσμη προοπτική σχετικά με την ένταξη».

Επιπλέον εξέφρασε τη λύπη του για την πολιτική θεωρήσεων εισόδου της Γερμανίας, σημειώνοντας ότι «Τούρκοι επιχειρηματίες έχουν ορισμένες φορές διαβατήρια τα οποία μοιάζουν με μεγάλα μυθιστορήματα», λόγω της συσσώρευσης των θεωρήσεων εισόδου.

Από την πλευρά της η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, η οποία συμμετείχε, επίσης, στην τελετή των εγκαινίων, δεν αναφέρθηκε στην ομιλία της στις σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο αναγνώρισε ότι το Βερολίνο θα πρέπει να σημειώσει πρόοδο όσον αφορά στις θεωρήσεις εισόδου.

Ads