Επιμένουν στην απομάκρυνση του Μουάμαρ Καντάφι και των γιων του από τη χώρα ως προϋπόθεση για κάθε πολιτική διευθέτηση, οι αντικαθεστωτικοί της Λιβύης. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με εκπρόσωπο τους ζητούν από τις χώρες που έχουν αναγνωρίσει το Εθνικό Συμβούλιο ως το μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπο της Λιβύης να τους εφοδιάσουν με όπλα.

Ads

«Η απομάκρυνση του Μουάμαρ Καντάφι και των γιων του από τη Λιβύη είναι προϋπόθεση για κάθε πολιτική διευθέτηση στη χώρα αυτή» επανέλαβε ο εκπρόσωπος των εξεγερμένων Λίβυων, Μαχμούντ Σαμάν, την παραμονή της συνόδου της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη που θα γίνει στην Ντόχα του Κατάρ. Το πολιτικό όργανο των εξεγερμένων, το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο, θα μετάσχει στη σύνοδο αυτή με αντιπροσωπεία της οποίας θα ηγείται ο εκπρόσωπός του στο εξωτερικό, Μαχμούντ Ζιμπρίλ.

«Δεν αποδεχόμαστε καμία πρωτοβουλία για πολιτική διευθέτηση εάν η αποχώρηση του Καντάφι και των γιων του από τη Λιβύη δεν τεθεί ως η πρώτη προϋπόθεση σε μια πιθανή συμφωνία» ανέφερε ο κ. Σαμάν.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών Άλι Άλι Ισάουι κατάγγειλε ότι οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις έχουν σκοτώσει μέχρι τώρα τουλάχιστον δέκα χιλιάδες πολίτες, έχουν προκαλέσει τον τραυματισμό 30 χιλιάδων ενώ αγνοούμενοι θεωρούνται τουλάχιστον 20 χιλιάδες Λίβυοι.

Ads

«Αναμένουμε από όλο τον κόσμο μια πλήρη υποστήριξη της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Λιβύη, κυρίως όσον αφορά την προστασία των πολιτών» ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνάντηση που είχε με τους ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο.

Οπλισμό ζητούν οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί

Την ίδια στιγμή, οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί ζήτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες οπλισμό από τις χώρες που έχουν αναγνωρίσει το Εθνικό Συμβούλιο ως το μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπο της Λιβύης, όπως ανέφερε απόψε ο Αμπντέλ Χαφίζ Γόγκα. «Υποβάλαμε έναν κατάλογο με στρατιωτικό και τεχνικό εξοπλισμό που χρειαζόμαστε» υποστήριξε, σύμφωνα με πληροφορίες, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βεγγάζη. Στην ερώτηση, από ποιες χώρες ζήτησαν όπλα, ο εκπρόσωπος απάντησε: «Προφανώς τα ζητάμε από τις χώρες που έχουν ήδη αναγνωρίσει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ως το μοναδικό εκπρόσωπο της Λιβύης». Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για τις χώρες Γαλλία, Κατάρα και Ιταλία.

Εν τω μεταξύ, η ΕΕ απαιτεί την άμεση κατάπαυση του πυρός, την προστασία των αμάχων και εκφράζει την ετοιμότητά της να οργανώσει ανθρωπιστική επιχείρηση σε συντονισμό με τον ΟΗΕ, σύμφωνα με τα συμπεράσματα που υιοθέτησαν οι 27 υπουργοί Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο με αντικείμενο τις εξελίξεις στη Β. Αφρική και τη Μέση Ανατολή

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας ενόψει της αυριανής πρώτης συνόδου της Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη στο Κατάρ, στην οποία θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα, τόνισε ότι θα πρέπει να αξιοποιήσουμε την εβδομάδα αυτή των διπλωματικών διεργασιών ώστε να προωθήσουμε την έναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας. Τόνισε επίσης ότι η διεθνής κοινότητα έχει ξεκαθαρίσει ότι ο Καντάφι δεν μπορεί να έχει θέση στην αυριανή Λιβύη, σημειώνοντας ότι χρειάζεται ρεαλισμός, ώστε να βρεθεί κοινός τόπος που θα επιτρέψει στις δύο πλευρές να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συνομιλήσουν. Στην παρέμβασή του υπογράμμισε ότι κορυφαία προτεραιότητα της διεθνούς κοινότητας πρέπει να παραμείνει η παροχή ανθρωπιστική βοήθειας, υπό το συντονισμό του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.