Ο συντηρητικός πρόεδρος της Ουγγαρίας, Λάσλο Ζόλιομ, επικύρωσε σήμερα το νομοσχέδιο της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπάιναϊ, που είχε ψηφίσει στις 22 Φεβρουαρίου η ουγγρική Βουλή και το οποίο αφορά την ποινική δίωξη της άρνησης του Ολοκαυτώματος.

Ads

Με την έναρξη ισχύος του νόμου, πρόσωπα που αρνούνται δημόσια το Ολοκαύτωμα, το αμφισβητούν ή υποβαθμίζουν τη σημασία του, μπορούν να καταδικαστούν σε φυλάκιση μέχρι και τριών ετών.

Ο νόμος για την άρνηση του Ολοκαυτώματος είχε ψηφιστεί πρόσφατα στην ουγγρική Βουλή με 197 ψήφους των Σοσιαλιστών βουλευτών και των περισσότερων βουλευτών του μικρού κόμματος Ένωση Ελεύθερων Δημοκρατών, που συμμετείχε παλιότερα στον κυβερνητικό συνασπισμό και τώρα στηρίζει σιωπηρά τη σοσιαλιστική κυβέρνηση μειοψηφίας. Απείχαν 142 βουλευτές της δεξιάς αντιπολίτευσης και ένας καταψήφισε το νομοσχέδιο.

Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, σχεδόν 600.000 Εβραίοι της Ουγγαρίας είχαν δολοφονηθεί από τους ναζιστές, οι περισσότεροι από αυτούς είχαν θανατωθεί στους θαλάμους αερίων στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, ενώ πολλοί είχαν πέσει θύματα των μαζικών εκτελέσεων στην ίδια την Ουγγαρία.

Ads