Την ελπίδα ότι σήμερα πρόκειται να ανακοινωθεί εάν θα ασκηθεί δίωξη για 2 υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης, στις οποίες φέρεται να εμπλέκεται ο Julian Assange, ιδρυτής της WikiLeaks, εξέφρασαν Σουηδοί εκπρόσωποι της κατηγορούσας αρχής.

Ads

Σύμφωνα με τους ίδιους, μελετούν τις δηλώσεις περί σεξουαλικής κακοποίησης μιας γυναίκας, η οποία υποστήριζε ενεργά στο παρελθόν τον Assange. Επίσης, εξετάζουν εάν έχει υπάρξει κακοποίηση και μιας άλλης γυναίκας που γνώρισε τον Assange στη διάρκεια ενός σεμιναρίου στη Στοκχόλμη αυτό το μήνα και η οποία αρχικά υποστήριξε ότι είχε βιαστεί, αλλά στη συνέχεια απέσυρε τις κατηγορίες. Ο Assange αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς όλων των γυναικών για κακοποίησή τους από τον ίδιο.

Παρά τις αντιφάσεις που εντοπίζονται στην υπόθεση, υπάρχουν ορισμένα σημαντικά γεγονότα που είναι ξεκάθαρα:

– Το βράδυ της Παρασκευής, οι δύο γυναίκες απευθύνθηκαν στην αστυνομία της Στοκχόλμης και κατήγγειλαν πως είχαν κακοποιηθεί σεξουαλικά από τον Assange.

Ads

– Και οι 2 γυναίκες δήλωσαν πως είχαν συναινέσει σε σεξουαλικές σχέσεις με τον Assange, αλλά κατήγγειλαν επίσης δύο παρόμοια περιστατικά, στα οποία καμία τους δεν είχα δώσει συγκατάθεση, κατά τα οποία ο Assange φέρεται να έκανε σεξ μαζί τους χωρίς τη χρήση προφυλακτικού.

– Και τα δύο περιστατικά που περιγράφτηκαν είναι αρκετά πρόσφατα. Το ένα συνέβη το πρωί του Σαββάτου 14ης Αυγούστου, σύμφωνα με την καταγγελία, ενώ το δεύτερο στις 17 Αυγούστου.

– Η σουηδική αστυνομία παρέδωσε μια αναφορά στους κατήγορους, η οποία πρότεινε την έκδοση εντάλματος σύλληψης του Assange λόγω υποψιών βιασμού. Την επόμενη ημέρα, η κατηγορία για βιασμό αποσύρθηκε και το ένταλμα ακυρώθηκε.

Πριν απευθυνθούν στην αστυνομία, και οι δύο γυναίκες ζήτησαν από τον Assange να κάνει ένα τσεκ απ για να βεβαιωθούν ότι είναι υγιής, αλλά ο ίδιος αρνήθηκε να το πράξει. Η μία εκ των 2 γυναικών φέρεται να επισκέφτηκε ένα νοσοκομείο πριν μεταβεί στην αστυνομία την περασμένη Πέμπτη.

Σύμφωνα με πηγή που βρίσκεται κοντά στις 2 γυναίκες, καμία τους δεν επιθυμούσε αρχικά να ασκηθεί δίωξη: πώς η μία ήθελε να αναφέρει την υπόθεση στην αστυνομία χωρίς να ζητήσει την περαιτέρω διερεύνησή της και πως η δεύτερη είχε πάει μαζί της για ηθική υποστήριξη. Ούτε η αστυνομία ούτε οι κατήγοροι έχουν επικοινωνήσει με τον Assange ώστε να καταγράψουν τη δική του εκδοχή των γεγονότων. Το γεγονός ότι είχε εκδοθεί ένταλμα για τη σύλληψή του διέρρευσε άμεσα σε μια σουηδική εφημερίδα.

Άγνωστο παραμένει επίσης το γιατί οι κατήγοροι αρχικά εξέδωσαν το ένταλμα και στη συνέχεια το απέσυραν. Σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις εκ μέρους του γραφείου τους, η αρχική έκδοση του εντάλματος δεν αποτελεί λάθος και πως αποσύρθηκε όταν προέκυψαν νέες πληροφορίες.