Στο Εφετείο του Μονάχου παραπέμφθηκε να εκδικαστεί για την υπόθεση των «μαύρων» ταμείων ο 67χρονος Ούριελ Σάρεφ, ανώτατο στέλεχος της γερμανικής εταιρείας και μέλος του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου, όπως αναφέρει το «Βήμα».

Ads

Λίγες εβδομάδες πριν ένα άλλο στέλεχος της εταιρείας, ο 50χρονος μετά την Τόμας Γκάνσβιντ απαλλάχθηκε και του επιβλήθηκε μόνο χρηματικό πρόστιμο 175.000 ευρώ.

Όπως μεταδίδει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine στη δίκη Γκάνσβιντ «κατέρρευσε ο μάρτυρας κατηγορίας, Ράινχαρτ Σίκατσεκ μπροστά στις κατηγορίες ότι εκείνος έβαλε στη τσέπη του μέρος των χρημάτων από τα μαύρα ταμεία, κάτι που εκείνος επισήμως έχει αρνηθεί».

Η υπόθεση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την εν εξελίξει δικαστική έρευνα στην Ελλάδα, αφού ο Ρ. Σίκατσεκ και οι καταθέσεις του αποτέλεσαν μεγάλο μέρος και του ελληνικού κατηγορητηρίου σε βάρος και Ελλήνων εμπλεκομένων. Σύμφωνα με την ελβετική Εισαγγελία, άλλωστε, ο Σίκατσεκ δημιούργησε τα μαύρα ταμεία της Siemens με συνεργάτες τους Αμίνι και Φλοριάνι και τον Έλληνα Πρόδρομο Μαυρίδη.

Ads

Ο Ούριελ Σάρεφ, που έχει γεννηθεί στο Ισραήλ και ήταν υπεύθυνος για τον τομέα Ενέργειας και για την Αμερική κατηγορείται ότι γνώριζε για δωροδοκίες σε εκπροσώπους της κυβέρνησης της Αργεντινής για τη σύμβαση που ανατέθηκε στην εταιρεία και αφορούσε τη κατασκευή ταυτοτήτων ασφαλείας.

Η σύμβαση ακυρώθηκε το 2001 μετά την αλλαγή κυβέρνησης στην Αργεντινή. Κατηγορείται επίσης ότι ο ίδιος πήρε μέρος σε συνάντηση για πληρωμές ύψους 4, 7 εκ. δολαρίων.