Ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ έπειτα από την αποτυχημένη τρομοκρατική επίθεση σε πτήση της Delta Airlines από το Άμστερνταμ στο Ντιτρόιτ. Έκτακτη προσγείωση στην Ισλανδία έκανε αεροπλάνο της Lufthansa το Σάββατο όταν διαπιστώθηκε ότι μετέφερε αποσκευές ενός επιβάτη ο οποίος δεν είχε μπει στην πτήση.

Ads

Με ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας εκτελούνται οι πτήσεις προς τις ΗΠΑ και από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Οι επιβάτες ελέγχονται εξονυχιστικά και οι αποσκευές τους ανοίγονται, προκειμένου να εξεταστούν πλήρως. Τα μέτρα αυτά ισχύουν μόνο για πτήσεις προς τις ΗΠΑ και όχι προς την Ευρώπη.

Αναλυτικά, εκτός από την Ολλανδία όπου τα μέτρα ασφαλείας εντάθηκαν από το πρωί του Σαββάτου, πολύ σύντομα ανακοίνωσαν ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας και τα αεροδρόμια της Ρώμης, του Παρισιού, της Στοκχόλμης, των Βρυξελλών, της Βιένης αλλά και της Γερμανίας.

Στο αεροδρόμιο του Παρισιού, Ρουασί-Σαρλ-ντε-Γκολ, εκτός από τους αυξημένους ελέγχους, οι επιβάτες με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες υποχρεώθηκαν να καταγράψουν όλες τις χειραποσκευές στο χώρο αποσκευών του αεροσκάφους -με εξαίρεση τις τσάντες χειρός των γυναικών- και να τοποθετήσουν σε διαφανή σακούλα κάθε αντικείμενο που μεταφέρουν στο αεροσκάφος, ανέφερε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Ads

Όλα τα ιταλικά αεροδρόμια ενίσχυσαν την ασφάλειά τους για τις πτήσεις με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες και οι έλεγχοι διπλασιάστηκαν στις Βρυξέλλες «τουλάχιστον έως τις 30 Δεκεμβρίου», με σωματικούς ελέγχους και ελέγχους αποσκευών.

Στο αεροδρόμιο Αρλάντα της Στοκχόλμης, τέθηκε σε λειτουργία ένας συμπληρωματικός έλεγχος πριν από την επιβίβαση ενώ ο Ισπανός υπουργός Μεταφορών, Χοσέ Μπλάνκο, ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα και στη χώρα του.

Στο Λονδίνο, η βρετανική εταιρία διαχείρισης αεροδρομίων (BAA) ζήτησε από τους επιβάτες να εμφανίζονται πριν από την προκαθορισμένη ώρα για τις διαδικασίες καταγραφής και να “περιορίσουν” τον αριθμό των χειραποσκευών, λόγω της ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας.

Στη Βιέννη, οι αυστριακές αρχές ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας για όλες τις πτήσεις με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι επιβάτες και οι αποσκευές θα “ελέγχονται 100%”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Ρούντολφ Γκόλια.

Ακόμα, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι η αστυνομία θα ενισχύσει τους ελέγχους της κυρίως στη Φρανκφούρτη, στο κυριότερο αεροδρόμιο της χώρας και τρίτο πολυσύχναστο στην Ευρώπη. Η γερμανική αστυνομία προειδοποιεί όλους τους επιβάτες με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι θα πρέπει να αναμένουν μεγαλύτερες καθυστερήσεις κατά τη διάρκεια των ελέγχων.

Αναγκαστική προσγείωση

Αεροσκάφος της Lufthansa που εκτελούσε πτήση από τη Φρανκφούρτη στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ προσγειώθηκε εκτάκτως στην Ισλανδία το Σάββατο όταν διαπιστώθηκε ότι μετέφερε αποσκευές ενός επιβάτη ο οποίος δεν είχε μπει στην πτήση.

Ομάδα πυροτεχνουργών έκανε έρευνα στο Airbus με τους επιβάτες να παραμένουν στις θέσεις τους και απομάκρυναν τις αποσκευές, ανέφερε εκπρόσωπος του διεθνούς αεροδρομίου Keflavik, που βρίσκεται κοντά στην ισλανδική πρωτεύουσα, το Ρέικιαβικ. Ωστόσο, δεν βρέθηκε τίποτε ύποπτο στις αποσκευές.

Εκπρόσωπος της Λουφτχάνσα στη Γερμανία δήλωσε για την δίωρη καθυστέρηση λόγω της έκτακτης προσγείωσης στην Ισλανδία ότι «οι αρχές των ΗΠΑ ενημερώθηκαν σχετικά. Επρόκειτο για μια ατυχή σύμπτωση». Το αεροσκάφος συνέχισε την πτήση για το Ντιτρόιτ όταν ολοκληρώθηκε η έρευνα.