Σε κλίμα έντασης που στιγματίστηκε από δύο θανάτους και σοβαρά επεισόδια σε ολόκληρη τη χώρα διεξήχθη την Κυριακή ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Ακτή Ελεφαντοστού, μεταξύ του απερχόμενου Λοράν Γκμπάγκμπο και του πρώην πρωθυπουργού, Αλασάνε Κουατάρα.

Ads

Μετά από μια δεκαετία πολιτικο-στρατιωτικών κρίσεων οι περίπου έξι εκατ. πολίτες κλήθηκαν στον δεύτερο γύρο να επιλέξουν έναν εκ των δύο υποψηφίων οι οποίοι στον πρώτο γύρο της 31ης Οκτωβρίου είχαν λάβει αντίστοιχα 38% και 32%. Η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο ήταν πολύ χαμηλή σε αντίθεση με τα επεισόδια και τις αλληλοκατηγορίες των οπαδών των δύο υποψηφίων που ήταν πολλές.

Ο Κριστιάν Πρέντα επικεφαλής της αποστολής παρατηρητών της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιβεβαίωσε τα επεισόδια κυρίως στις ζώνες του νότου και των δυτικών περιοχών της χώρας.

Οι δύο νεκροί της Κυριακής – ένας πολίτης και ένας στρατιωτικός που σκοτώθηκαν στην πόλη Νταλόα – προστίθενται στους τέσσερις ακόμα που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας των πολιτικών εντάσεων που επικράτησαν στη χώρα.

Ads

Από την εκλογική επιτροπή ανακοινώθηκε ότι τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά εντός των επόμενων τριών ημερών.