Πτώση κατέγραψαν οι γενικοί δείκτες σε όλα τα διεθνή χρηματιστήρια μετά την απόφαση του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ και παρά τις διαβεβαιώσεις των G7 και G20 για στήριξη της οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης. Κάτω από τις 1.000 μονάδες έκλεισε ο γενικός δείκτης τιμών του ΧΑ, σημειώνοντας απώλειες 6%. Την ίδια στιγμή, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) προειδοποίησε για σημάδια επιβράδυνσης των κύριων παγκόσμιων οικονομιών.

Ads

Εν τω μεταξύ, η γερμανική κυβέρνηση δηλώνει αντίθετη με την αύξηση του διαθέσιμου κεφαλαίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας υποστήριξε πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αγοράσει ισπανικά και ιταλικά ομόλογα, εάν αποσυρθούν οι επενδυτές, ενώ στην Ιταλία, η «Corriere della Sera» αποκαλύπτει «μυστική» επιστολή, από την οποία προκύπτει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έθεσε συγκεκριμένους όρους στην Ιταλία ως αντάλλαγμα για την υποστήριξή της. Την ίδια στιγμή η ιταλική αντιπολίτευση κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι ότι παραδίδει την εθνική κυριαρχία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Εξάλλου, ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπίνι, μιλώντας στους Financial Times, κρούει τον κώδωνα του κίνδυνου για μια νέα σοβαρή παγκόσμια ύφεση.

Στο κόκκινο έκλεισαν οι δείκτες σε όλα τα διεθνή χρηματιστήρια. Σε Γερμανία και Γαλλία η πτώση ήταν μεγαλύτερη του 4,5%. Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Dax έπεσε κάτω από τις 6.000 μονάδες, για πρώτη φορά από την 1η Σεπτεμβρίου 2010, με το δείκτη να καταγράφει πτώση κοντά στο 5%. Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 υποχώρησε στις 3125 μονάδες σημειώνοντας μείωση 4,68%. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE100 κατέγραψε απώλειες 3,39% κλείνοντας στις 5.068 μονάδες.

Στη Μόσχα αλλά και στην Τσεχία οι απώλειες είναι μεγαλύτερες του 7% και 6% αντίστοιχα. Ειδικότερα στη Ρωσία το χρηματιστήριο ο δείκτης RTS έκλεισε με πτώση 7,84%, στις 1.657,77 μονάδες και ο δείκτης Misex έκλεισε με πτώση 5,5% στις 1.499,79 μονάδες. Με μεγάλη πτώση της τάξης του 4,5% άνοιξε και η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο του Σάο Πάολο, στη Βραζιλία. Στο Μιλάνο ο βασικός δείκτης FTSEMib περιορίστηκε στο τέλος της συνεδρίασης σήμερα στις 15.640 μονάδες, με ημερήσια απώλεια 2,43%. Στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης ο δείκτης Ibex-35 υποχώρησε κατά 2,44% κλείνοντας τη συνεδρίαση στις 8.459 μονάδες. Σημαντικές απώλειες καταγράφουν και τα ασιατικά και αραβικά χρηματιστήρια.

Ads

Με μεγάλη πτώση άνοιξε και το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εντείνοντας το ήδη υπάρχον αρνητικό κλίμα λόγω της κρίσης χρέους της χώρας. Ειδικότερα ο δείκτης Dow Jones καταγράφει απώλειες κοντά στο 3%, ενώ και ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έχει απώλειες πάνω από 3,5%. Εν τω μεταξύ, όπως δήλωσε ο David Beers, επικεφαλής του τομέα αξιολόγησης κρατικού χρέους της Standard & Poor΄s, οι ΗΠΑ είναι σχεδόν απίθανο να ανακτήσουν σύντομα την κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση «ΑΑΑ».

«Δεδομένης της φύσης των διαπραγματεύσεων για το χρέος που έλαβαν χώρα πρόσφατα στις ΗΠΑ και της σημερινής πολιτικής πόλωσης γύρω από τις δημοσιονομικές πολιτικές, δεν διαφαίνεται κάτι στον ορίζοντα που θα οδηγούσε σύντομα σε αναβάθμιση της αξιολόγηση των ΗΠΑ, πίσω στο ΑΑΑ», τόνισε. Σημειώνεται πως ο Standard & Poor’s υποβάθμισε σήμερα και τους ημικρατικούς αμερικανικούς οργανισμούς ενυπόθηκων δανείων Fannie Mae και Freddie Mac κατά μία μονάδα, από το «AAA» στο «ΑΑ+».

Παράλληλα, οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings και Moody’s Investor Service θα προχωρήσουν το προσεχές διάστημα σε αξιολόγηση των μακροοικονομικών μεγεθών των ΗΠΑ, εστιάζοντας στην περικοπή δαπανών και στη σταθεροποίηση του δημοσίου χρέους στα επίπεδα του 75% του ΑΕΠ.

Κάτω από τις 1.000 μονάδες ο γενικός δείκτης τιμών του ΧΑ

Στις 998,24 μονάδες έκλεισε ο γενικός δείκτης τιμών του ΧΑ, σπάζοντας το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων και σημειώνοντας πτώση 6,00%. Η αγορά συμπλήρωσε ένδεκα συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις στη διάρκεια των οποίων έχουν καταγραφεί απώλειες 22,38%. Ο δείκτης έκλεισε στα χαμηλότερα επίπεδα από τη συνεδρίαση της 7ης Ιανουαρίου του 1997. Σημειώνεται πως κατά τη σημερινή συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών (short selling). Η απαγόρευση τίθεται σε ισχύ από αύριο 09.08.2011 και ισχύει για δύο μήνες. Η απαγόρευση αποφασίστηκε, όπως αναφέρει η Επιτροπή, εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν στην ελληνική αγορά.