Ads

Τη διεθνή κατακραυγή προκαλεί η αιματηρή επέμβαση του ισραηλινού στρατού στον «Στόλο της Ελευθερίας», που ξεκίνησε το ταξίδι του την προηγούμενη εβδομάδα με προορισμό τη Γάζα και στόχο το σπάσιμο του ισραηλινού ναυτικού αποκλεισμού και την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας. Η Χαμάς κάλεσε σήμερα τους Άραβες και τους μουσουλμάνους σε «εξέγερση» μπροστά στις πρεσβείες του Ισραήλ ανά τον κόσμο, ένταση σημειώθηκε ήδη στην Τουρκία έξω από το προξενείο του Ισραήλ και στο Ισραήλ, ενώ συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθούν σήμερα στην Αθήνα, έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ, αλλά και στη Θεσσαλονίκη. Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ περιορίστηκαν στο να εκφράσουν τη βαθύτατη λύπη τους για τους θανάτους και τους τραυματισμούς, προσθέτοντας ότι εργάζονται αυτή τη στιγμή για την κατανόηση των συνθηκών που περιβάλλουν αυτή την τραγωδία.

Στο Ισραήλ, η αστυνομία της χώρας αύξησε το επίπεδο συναγερμού για να αντιμετωπίσει πιθανές ταραχές ανάμεσα σε Άραβες και Ισραηλινούς, μετά την στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των πλοίων που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Παρ’ όλα αυτά, ήδη, σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν στην περιοχή Καλάντια, κοντά στην Ιερουσαλήμ ανάμεσα σε Παλαιστίνιους διαδηλωτές και Ισραηλινούς στρατιώτες, με τους διαδηλωτές να πετάνε πέτρες εναντίον των Ισραηλινών στρατιωτών, οι οποίοι απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων. Κατά τις ταραχές, μια Αμερικανίδα διαδηλώτρια τραυματίστηκε στο μάτι από οβίδα δακρυγόνου. Παράλληλα, η «Ανώτατη Επιτροπή Παρακολούθησης», η μεγαλύτερη οργάνωση της αραβικής κοινότητας του Ισραήλ απηύθυνε έκκληση για γενική απεργία στο 1,3 εκατομμύριο των Αράβων πολιτών του Ισραήλ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αιματηρή έφοδο του ισραηλινού ναυτικού εναντίον διεθνούς ανθρωπιστικής νηοπομπής που κατευθυνόταν στη Γάζα. Η οργάνωση κάλεσε τα μέλη της αύριο, Τρίτη σε γενική απεργία και διαδηλώσεις στο Ισραήλ.

Σε «εξέγερση» καλεί η Χαμάς, για σφαγή κάνει λόγο η Παλαιστινιακή Αρχή

Ads

«Καλούμε όλους τους Άραβες και τους μουσουλμάνους να εξεγερθούν μπροστά στις σιωνιστικές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο», ήταν το μήνυμα εκπροσώπου της Χαμάς στη Γάζα, Σαμί Αμπού Ζούχρι. Από την πλευρά του, ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα Ισμαήλ Χανίγιε κατήγγειλε με ανακοίνωσή του τη «βάρβαρη επίθεση» εναντίον του διεθνούς στολίσκου και κάλεσε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να προστατεύσει τους φιλοπαλαιστίνιους ακτιβιστές που επέβαιναν στα πλοία.

Την στρατιωτική επέμβαση στα πλοία του «Στόλου της Ελευθερίας» καταδίκασε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, χαρακτηρίζοντάς την «σφαγή», ενώ κήρυξε τριήμερο πένθος στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Στο μεταξύ, ανακοίνωσε ότι η παλαιστινιακή διοίκηση θα συνεδριάσει σήμερα, σε μία συνεδρίαση κατά την οποία «θα ληφθούν δύσκολες αποφάσεις».Η Παλαιστινιακή Αρχή ζητεί την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα και ενώ αύριο αναμένεται να συνεδριάσει και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Έρευνα για την ισραηλινή επέμβαση ζητά η ΕΕ

Έκτακτη σύνοδο στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιήσουν σήμερα το απόγευμα οι πρεσβευτές των 27 χωρών της ΕΕ, με θέμα συζήτησης την ισραηλινή επίθεση στους ακτιβιστές που με 6 πλοία μετέφεραν εφόδια στη Γάζα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση νωρίτερα ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για τους θανάτους επί των πλοίων που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η Ύπατη Εκπρόσωπος Κάθριν Αστον εκφράζει τη βαθιά της λύπη για την είδηση των θανάτων και της βίας και εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητεί τη διεξαγωγή πλήρους έρευνας για τις συνθήκες του συμβάντος. Ζητεί την άμεση, διαρκή και άνευ όρων ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας, αγαθών και ανθρώπων προς τη Γάζα», δήλωσε η εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν Αστον.

Η Ισπανία, προεδρεύουσα χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάλεσε τον πρεσβευτή του Ισραήλ στη Μαδρίτη για εξηγήσεις σχετικά με την απόβαση του ισραηλινού στρατού στα πλοία της νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βέστερβέλε εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για τις πληροφορίες που θέλουν 16-19 ακτιβιστές νεκρούς. Την ίδια ώρα στη Στοκχόλμη ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ δήλωσε ότι είναι καθοριστικής σημασίας να «διαπιστωθεί γρήγορα τι ακριβώς συνέβη με τη νηοπομπή που κατευθυνόταν στη Γάζα». Την άμεση διεξαγωγή έρευνας για να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη κατά την επιδρομή ισραηλινών στρατιωτών στον στόλο ζήτησε η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, η οποία είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους πρωθυπουργούς της Τουρκίας και του Ισραήλ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί καταδίκασε τη χρήση «δυσανάλογης βίας» από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για τις τραγικές συνέπειες της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον του «Στολίσκου της Ελευθερίας». Βαθύτατα συγκλονισμένος από τις εξελίξεις δήλωσε και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, ο οποίος τόνισε ότι «τίποτα δεν δικαιολογεί τέτοια χρήση βίας».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε σημερινή του ανακοίνωση κάνει λόγο για «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» από την επίθεση των ισραηλινών κομάντος εναντίον της νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα. Συγκλονισμένος δήλωσε, παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή Τόνι Μπλερ από την ισραηλινή επίθεση.

Η Ολλανδία ανακοίνωσε από τη μεριά της, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει επίσης εξηγήσεις από τον πρεσβευτή του Ισραήλ για την επίθεση κατά του διεθνούς στολίσκου και αξίωσε τη διεξαγωγή έρευνας., ενώ ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γενς Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την επίθεση του ισραηλινού στρατού.

Η Αίγυπτος, η οποία το 1979 έγινε το πρώτο αραβικό κράτος που υπέγραψε ειρηνευτική συνθήκη με το Ισραήλ, κάλεσε σήμερα τον ισραηλινό πρεσβευτή στο υπουργείο Εξωτερικών. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ κατήγγειλε «την υπερβολική και αδικαιολόγητη χρήση βίας από το Ισραήλ και την απώλεια αθώων ανθρώπινων ζωών» και εκφράζει «την αλληλεγγύη του λαού και της κυβέρνησης της Αιγύπτου προς τον πληθυσμό στη Γάζα και επαναλαμβάνει ότι η παλαιστινιακή συμφιλίωση είναι ο δρόμος προς την άρση του αποκλεισμού και το τέλος των βασάνων των κατοίκων της περιοχής αυτής».

Και η Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πρεσβευτής του Ισραήλ στο Παρίσι Ντανιέλ Σεκ θα κληθεί το απόγευμα για να δώσει εξηγήσεις για τη φονική ισραηλινή επιδρομή. Την ίδια στιγμή, και ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Μίχαελ Σπίντελεγκερ κάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή του Ισραήλ στη Βιέννη για να δώσει «εξηγήσεις» για την ισραηλινή επίθεση.

Την καταδίκη της για την ισραηλινή επίθεση εξέφρασε σήμερα η κυβέρνηση της Πορτογαλίας και ζήτησε την άμεση διεξαγωγή αμερόληπτης έρευνας. Και το Βατικανό εξέφρασε επίσης σήμερα τη «λύπη και την ανησυχία» του για την ισραηλινή στρατιωτική επίθεση.

Καθυστερημένα ήρθε η τοποθέτηση του ΟΗΕ για το ζήτημα με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού, Μπαν Κι Μουν,να υπογραμμίζει ότι «είναι ζωτικής σημασίας να διεξαχθεί πλήρης έρευνα για τον ακριβή προσδιορισμό των συνθηκών της αιματοχυσίας», δηλώνοντας παράλληλα συγκλονισμένος από την τροπή της αποστολής στη Γάζα. Νωρίτερα η Ναβί Πιλάι, ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δήλωσε επίσης συγκλονισμένη από την ισραηλινή επίθεση κατά της διεθνούς νηοπομπής με την ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα, αποφεύγοντας να κάνει οποιοδήποτε άλλο σχόλιο. Το απόγευμα της Δευτέρας στις 20:00 ώρα Ελλάδος, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνέλθει σε μία έκτακτη σύσκεψη για να συζητήσει την επίθεση του ισραηλινού στρατού.

Ο Ρίτσαρντ Φαλκ, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα Παλαιστινιακά εδάφη, κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να παραπέμψει στη δικαιοσύνη «τους δολοφόνους άοπλων αμάχων», διευκρινίζοντας ότι η έκκλησή του αφορά «τόσο την πολιτική ηγεσία του Ισραήλ, που έδωσε τις εντολές για την επιχείρηση, όσο και στη στρατιωτική ηγεσία», που υλοποίησε την επιχείρηση. Ωστόσο, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη στην Γενεύη δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του έχει το δικαίωμα να επιτίθεται σε κάθε σκάφος, το οποίο προσπαθεί να παραβιάσει τον θαλάσσιο αποκλεισμό που έχει επιβληθεί στη Λωρίδα της Γάζας.

Και οι πρεσβευτές των χωρών μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας θα συνέλθουν αύριο Τρίτη σε ειδική συνοδό μετά από αίτημα της Τουρκίας, και λόγω του ναυτικού αιματηρού σημερινού επεισοδίου στα ανοικτά της Γάζας.

Από την Αντίς Αμπέμπα, η Αφρικανική Ένωση (AE) σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι είναι «πολύ συγκλονισμένη» από την επίθεση και ζήτησε την διενέργεια έρευνας.

Ένταση έξω από το προξενείο του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη

Δεκάδες Τούρκοι διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν στο προξενείο του Ισραήλ, όπου αναχαιτίστηκαν από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, που φρουρούσαν το κτίριο, μετά την είδηση της αιματηρής επιχείρησης του ισραηλινού στρατού. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για «κρατική τρομοκρατία»και ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα θέσει το όλο θέμα της ισραηλινής επίθεσης και στο ΝΑΤΟ. «Το Ισραήλ πραγματοποίησε επίθεση στα διεθνή ύδατα και με τρόπο που ποδοπατήθηκε το διεθνές δίκαιο και δολοφονήθηκαν πολλοί άοπλοι» είπε ο κ. Ερντογάν.

«Δεν περιμέναμε να γίνει μια τέτοια επίθεση σε διεθνή ύδατα», δήλωσε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο ο Ομέρ Φαρούκ Κορκμάζ, εκπρόσωπος της φιλο-ισλαμικής ανθρωπιστικής οργάνωσης IHH, που συμμετέχει στην προσπάθεια μεταφοράς της βοήθειας στη Γάζα. «Η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να συγχωρήσει το Ισραήλ», δήλωσε ο Κορκμάζ. Σημειώνεται ότι ένα από τα 6 πλοία που συνέχιζαν την αποστολή προς τη Γάζα, ήταν το τουρκικό Mavi Marmara, ενώ σύμφωνα με τους επικεφαλής της τουρκικής οργάνωσης, η πλειοψηφία των νεκρών είναι Τούρκοι υπήκοοι.

Η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της, στο Τελ Αβίβ, Ογούζ Τσελίκκολ, ενώ νωρίτερα η τουρκική κυβέρνηση κάλεσε τον Ισραηλινό πρεσβευτή για να του επιδώσει διαμαρτυρία. Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καταδίκασε με τη σειρά την επίθεση κάνοντας λόγο για απάνθρωπες πρακτικές του Ισραήλ. «Είναι απαράδεκτη η επιχείρηση εναντίον του ‘Στόλου της Ελευθερίας’. Το Ισραήλ θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες της συμπεριφοράς του», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. «Το λυπηρό αυτό επεισόδιο αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα έχει ανεπανόρθωτες συνέπειες στις διμερείς μας σχέσεις», καταλήγει η ανακοίνωση.

Την επίσκεψή του στη Χιλή, διέκοψε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιστρέφει στην Άγκυρα. «Το Ισραήλ έχει πλήξει τη διεθνή δημόσια συνείδηση», ανέφερε σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος εξέφρασε την «ευχή, κύκλοι συνετοί στην ισραηλινή πολιτική και το κράτος του Ισραήλ να τερματίσουν την πορεία αυτή».

Στο μεταξύ, η ισραηλινή κυβέρνηση εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία με την οποία καλεί όσους Ισραηλινούς επισκέπτονται την Τουρκία να φύγουν από τη χώρα.

Διαμαρτυρία έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας καλούν η πρωτοβουλία “Ένα Καράβι για τη Γάζα”, η “Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο”, Παλαιστινιακές οργανώσεις, το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οι Οικολόγοι Πράσινοι, αριστερές συσπειρώσεις αλλά και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνοντας στο σύνολο τους λόγο για «δολοφονική επίθεση» εναντίον των ακτιβιστών που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό λαό, οι οποίοι δέχτηκαν πυρά του ισραηλινού στρατού σε διεθνή ύδατα, ενώ βρισκόντουσαν στα 65 μίλια μακριά από τη Γάζα. Κάλεσμα για τις 17:30 έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ έχει εκδώσει το ΚΚΕ, ενώ οι υπόλοιπες οργανώσεις και τα κόμματα της Αριστεράς συναντώνται στις 19:00 και στις 19:30 προκειμένου να διαμαρτυρηθούν έξω από την πρεσβεία. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και στις 18:00 στην Καμάρα Θεσσαλονίκης.

Στην αποστολή συμμετέχει και η αρχισυντάκτρια του tvxs.gr, Κατερίνα Κιτίδη.

Διαδηλώσεις και στην Κύπρο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την επίθεση από ισραηλινά πολεμικά πλοία και ελικόπτερα εναντίον της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστινίους της Γάζας, θα πραγματοποιηθεί σήμερα και στην Κύπρο, με πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ. Σημειώνεται ότι η Κύπρος είχε εκφράσει την αντίθεση της στον απόπλου των σκαφών του «Στόλου της Ελευθερίας» – τα οποία είχαν προγραμματίσει να συναντηθούν στη Μεγαλόνησο για να ξεκινήσουν συντονισμένα το ταξίδι τους προς τη Γάζα, προτάσσοντας το επιχείρημα ότι «σ’ αυτή τη χρονική συγκυρία, με τα πολλά προβλήματα και τις απειλές που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν θα έπρεπε να εμπλακεί σε μια τέτοια ιστορία».

Μάλιστα υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι της 28ης Μαΐου σημειώθηκε σοβαρή εμπλοκή με το κυπριακό λιμενικό σημειώθηκε, καθώς το πλοίο «Σφενδόνη» της πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα» βρισκόταν ανοιχτά της Λεμεσού. Το λιμενικό τους απαγόρευσε να παραλάβουν αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών και βουλευτών που βρίσκονται στην Κύπρο και περιμένουν να επιβιβαστούν, προειδοποιώντας ότι όποιος το προσπαθήσει θα συλληφθεί.

Σχολιάζοντας τα γεγονότα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι «η αφαίρεση της ζωής άμαχων ανθρώπων συνιστά πράξη εγκληματική» και κάλεσε την κυβέρνηση του Ισραήλ «να ανακρούσει πρύμναν». Ερωτηθείς δε για την απαγόρευση απόπλου του «Στόλου της Ελευθερίας» από τα κυπριακά λιμάνια και τα δημοσιεύματα που σχετίζουν την απόφαση αυτή με το θέμα των υδρογονανθράκων και της οριοθέτησης της ΑΟΖ Κύπρου- Ισραήλ, ο κ. Χριστόφιας έκανε λόγο για ανυπόστατα δημοσιεύματα.

Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και αντιπρόεδρος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο, Κυριάκος Τριανταφυλλίδης σχολίασε ότι «ουδείς πίστευε ότι το Ισραήλ θα φθάσει στο σημείο να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική βοήθεια και τους ακτιβιστές ως εάν να ήσαν ένας ένοπλος στρατός, ενώ αναφερόμενος στη διάσωση των επιβατών του στολίσκου είπε πως «είναι επίσης αδύνατο από την Κύπρο να γίνει οτιδήποτε, καθώς οι μόνοι που μπορούν να δράσουν είναι οι Ισραηλινοί οι ίδιοι ή ο διεθνής παράγων, μιας και στη Γάζα δεν υπάρχει η δυνατότητα και ούτε θα τους επιτρεπόταν να ενεργήσουν οι Αρχές της Γάζας για διάσωση»

«Απάνθρωπη» χαρακτηρίζει την επέμβαση το Ιράν

«Απάνθρωπη» χαρακτήρισε την αιματηρή επέμβαση εναντίον των πλοίων της διεθνούς νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, προειδοποιώντας πως η ενέργεια αυτή «θα συμβάλλει στον αφανισμό της χώρας».

Ο Αχμαντινετζάντ που είναι σφοδρός πολέμιος του κράτους του Ισραήλ έχει δηλώσει πολλές φορές ότι το κράτος του Ισραήλ πρέπει να εξαφανιστεί. «Οι απάνθρωπες ενέργειες του σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον των Παλαιστινίων και η παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς το λαό της Γάζας δεν αποδεικνύει την ισχύ αυτού του σιωνιστικού καθεστώτος αλλά την αδυναμία του», σημείωσε ο Αχμαντινετζάντ.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι, από τη μεριά του χαρακτήρισε «κίνηση τρέλας» την ισραηλινή επίθεση στην ανθρωπιστική νηοπομπή στη Γάζα, προβλέποντας ότι «θα βάλει φωτιά στην περιοχή», ενώ η Χεζμπολάχ καταδίκασε την ισραηλινή επιχείρηση κάνοντας λόγο για προμελετημένο έγκλημα των Ισραηλινών εναντίον της ανθρωπότητας. Στην Αίγυπτο οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, η μεγαλύτερη δύναμη της αντιπολίτευσης, κατήγγειλαν τη βίαιη ισραηλινή έφοδο στη διεθνή νηοπομπή και ζήτησαν τη διακοπή των σχέσεων με το Ισραήλ.

Στο μεταξύ, το ζήτημα θα απασχολήσει ακόμη και το Κουβέιτ, υπουργικό συμβούλιο του οποίου θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα για να συζητήσει την αιματηρή ισραηλινή επίθεση, ενώ νωρίτερα τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο Αμάν για να διαμαρτυρηθούν κατά της εφόδου του ισραηλινού ναυτικού εναντίον της διεθνούς νηοπομπής με ανθρωπιστική βοήθεια που κατευθυνόταν στη Γάζα.