Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Σέιτζι Μαεχάρα, διαμαρτυρήθηκε στον πρεσβευτή της Ρωσίας σχετικά με την επίσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ στις διαφιλονικούμενες νήσους Κουρίλες, σύμφωνα με το πρακτορείο Τζίτζι. Η Μόσχα πάντως, δηλώνει πως δεν κατανοεί τις διαμαρτυρίες της Ιαπωνίας.

Ads

«Δεν κατανοούμε την αντίδραση της ιαπωνικής πλευράς. Η ρωσική θέση παραμένει η ίδια, χωρίς καμία αλλαγή», δήλωσε σήμερα πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στο ειδησεογρφικό πρακτορείο Ιντερφάξ. Ο ρώσος πρεσβευτής υπογράμμισε στον ιάπωνα υπουργό ότι πρόκειται «για ένα ρωσικό εσωτερικό ζήτημα». Πάντως, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε την κίνηση του Μεντβέντεφ “θλιβερό γεγονός”.

Η επίσκεψη του Μεντβέντεφ σε μία από τις νήσους που η Ρωσία αποκαλεί Νότιες Κουρίλες, ενώ η Ιαπωνία Βόρεια Εδάφη, είναι πιθανό να αμαυρώσει τις σχέσεις των δύο χωρών ενόψει της συνόδου Ασίας -Ειρηνικού, που θα διοργανωθεί στα μέσα του τρέχοντος από την Ιαπωνία. Το ιαπωνικό ΥΠΕΞ δεν επιβεβαίωσε άμεσα την διαμαρτυρία.