Ένας 86χρονος Βρετανός άσκησε μήνυση κατά αστυνομικών, που τον έχουν καταγράψει ως «εσωτερικό εξτρεμιστή», κρατώντας λεπτομερές αρχείο των πολιτικών του δραστηριοτήτων σε βάση δεδομένων.

Ads

Ο Τζον Κατ, που έχει λευκό ποινικό μητρώο, φέρνει ενώπιον της δικαιοσύνης μυστικοπαθή αστυνομική υπηρεσία, η οποία συστηματικά κατέγραφε την παρουσία τους σε περισσότερες από 55 διαδηλώσεις υπέρ της ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη διάρκεια 4 ετών.

Στα αρχεία μάλιστα καταγράφεται και η συνήθειά του να βγάζει το μπλοκ ζωγραφικής του και να απεικονίζει σκηνές των κινητοποιήσεων. Υπάρχουν ακόμη αναφορές για την εμφάνισή του – όπως «φρεσκοξυρισμένος – και για τα ρούχα του.

Η μήνυσή του στρέφεται κατά της δυνατότητας της αστυνομίας να δημιουργεί μυστικά αρχεία που αφορούν νομιμόφρονες πολίτες. Μια ενδεχόμενη δικαστική νίκη του Κατ, συνταξιούχου που ζει στο Μπράιτον, θα αποτελέσει άλλο ένα χτύπημα για τη Μονάδα Πληροφοριών για την Εθνική Δημόσια Τάξη, η οποία έχει δεχτεί σειρά επικρίσεων επειδή χρησιμοποιεί μυστικούς πράκτορες προκειμένου να διεισδύσουν σε ομάδες διαδηλωτών.

Ads

Η Μονάδα συγκεντρώνει μια τεράστια, πανεθνική βάση δεδομένων χιλιάδων διαδηλωτών για περισσότερο από μία δεκαετία. Οι πληροφορίες συλλέγονται από μυστικούς πράκτορες, ένστολες ομάδες παρακολούθησης και πληροφοριοδότες σε ομάδες διαδηλωτών.

Η αστυνομία υποστηρίζει πως η ομάδα αυτή παρακολουθεί απλώς τους αποκαλούμενους «εσωτερικούς εξτρεμιστές», που ορίζουν ως σκληρούς ακτιβιστές που διαπράττουν εγκλήματα για να προωθήσουν τους πολιτικούς τους στόχους.

Ο Κατ, ακτιβιστής επί πολλά χρόνια, έχει επιβεβαιωθεί ότι είναι ένας από αυτούς που περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων της Μονάδας. Ο ίδιος δηλώνει στη βρετανική Guardian πως «είναι αφοσιωμένος στις απολύτως ειρηνικές διαδηλώσεις» και πως αισθάνεται «σοκαρισμένος και τρομοκρατημένος» από το εύρος των αρχείων που αναφέρονται σε εκείνον.