Διάλογο με το Wikileaks προτίθεται να ξεκινήσει το Πεντάγωνο, ώστε να αφαιρέσει κάποιες «ευαίσθητες πληροφορίες» από τα 15.000 νέα απόρρητα έγγραφα για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν που ετοιμάζεται να δημοσιεύσει. «Ο αμερικανικός στρατός εξέφρασε την πρόθεσή του να ξεκινήσει διάλογο για το θέμα, δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να συζητήσουν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Κριστίν Χράφνσον, μέλος του ιστότοπου. Διαψεύδει τις επαφές με το Wikileaks το Πεντάγωνο.

Ads

Σημειώνεται ότι το Wikileaks είχε ζητήσει βοήθεια από το Πεντάγωνο για να αναλύσει 15.000 απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα προκειμένου να αφαιρέσει πληροφορίες που μπορεί να βλάψουν «αθώους που αντιμετωπίζουν μία σημαντική απειλή», όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο ιδρυτής του ιστότοπου Wikileaks Τζούλιαν Εσέιντζ, το Σάββατο κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου στη Στοκχόλμη.

Από τη πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Μπράιαν Γουίθμαν τόνισε ότι «το Πεντάγωνο δεν ενδιαφέρεται για τις διαπραγματεύσεις που στοχεύουν στην επίτευξη μιας ουδέτερης εκδοχής των απόρρητων εγγράφων, την οποία η ιστοσελίδα επιθυμεί να διαδώσει». «Δεν είχαμε καμία άμεση επαφή με τον Wikileaks» πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης αποφάσισε ομόφωνα να μπλοκάρει την πρόσβαση στο Wikileaks, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας. Οι αρχές της Ταϊλάνδης έχουν εμποδίσει τα τελευταία χρόνια την πρόσβαση σε δεκάδες χιλιάδες σελίδες στο ίντερνετ με την κατηγορία της προσβολής της μοναρχίας, ένα παράπτωμα που τιμωρείται με 15ετή κάθειρξη.

Ads