Να αναλάβει τις ευθύνες του για τη φονική έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, καλεί τον πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια, η αντιπολίτευση, μετά και την κατάθεσή του τη Δευτέρα ενώπιον της αρμόδιας ερευνητικής επιτροπής. Την ίδια ώρα, το ΑΚΕΛ έσπευσε να απορρίψει τα περί πολιτικών ευθυνών του, υπογραμμίζοντας θετικά το γεγονός ότι παρουσιάστηκε να καταθέσει ενώπιων της ερευνητικής επιτροπής.

Ads

Στις ανακοινώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης γίνεται λόγος για μετακύληση ευθυνών και για το γεγονός ότι ο κ. Χριστόφιας δεν ανέλαβε καμία απολύτως ευθύνη.

«Θλιβερή και απογοητευτική» χαρακτηρίζει ο ΔΗΣΥ την κατάθεση του προέδρου της Κύπρου, ενώ η ΕΔΕΚ υποστηρίζει ότι γίνεται προσπάθεια μετακύλησης ευθυνών σε υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, χωρίς καμιά ανάληψη ευθύνης από τον ίδιο τον πρόεδρο.

«Αν και όλοι περιμέναμε να απαντηθούν τα μεγάλα ερωτήματα, που είχαν εγερθεί σχετικά με τις αντικειμενικές πολιτικές ευθύνες της νέας αυτής εθνικής καταστροφής, τελικά το μόνο που κατάφερε ο πρόεδρος ήταν τη δημιουργία εικόνας κατάρρευσης του συστήματος διοίκησης της χώρας» αναφέρει το ΔΗΚΟ. «Ο πρόεδρος είχε την ευκαιρία να διασώσει το προσωπικό του κύρος και το κύρος του θεσμού που εκπροσωπεί, αλλά προτίμησε να δραπετεύσει των δικών του ευθυνών» σημειώνει από την πλευρά του το ΕΥΡΩΚΟ.

Ads

Το Κίνημα Οικολόγων εξέφρασε την απογοήτευση του για την κατάθεση του Προέδρου, αφού, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, δεν ανέλαβε καμιά πολιτική ευθύνη.

Να αναμένουν τα πορίσματα των ερευνών και να τα σεβαστούν κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου.

Ενώπιον της ερευνητικής Επιτροπής θα καταθέσει την Τετάρτη ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Υλικού Πολέμου, Συνταγματάρχης Λάμπρος Λάμπρου και ο Υποδιοικητής της Διεύθυνσης Υλικού Πολέμου, Νικόλας Γεωργιάδης, οι οποίοι τελούν υπό διαθεσιμότητα.

Νέα διαδήλωση έξω από το προεδρικό μέγαρο

Διαδήλωση έξω από το προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία πραγματοποίησαν περίπου 2.500 πολίτες αποδοκιμάζοντας τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφια, γιατί στη σημερινή μαρτυρία του, ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την φονική έκρηξη στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς, αποποιήθηκε οποιαδήποτε πολιτική ή προσωπική ευθύνη.

Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης προβλήθηκαν διάφορα ρεπορτάζ τηλεοπτικών σταθμών για την τραγωδία της 11ης Ιουλίου στη ναυτική βάση, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 13 άνθρωποι. Κύριος ομιλητής ήταν ο πρώην δικαστής στο ΕΔΑΔ και τώρα δικηγόρος μιας από τις οικογένειες των θυμάτων, Λουκής Λουκαίδης, ο οποίος υποστήριξε ότι «οι ψεύτες και οι ανίκανοι δεν δικαιούνται να κυβερνούν την τύχη του ταλαιπωρημένου Κυπριακού λαού».

Ο κ. Λουκαίδης επεσήμανε ότι οι θεσμοί του κράτους πρέπει να κερδίζουν τον σεβασμό των πολιτών και σημείωσε πως «αν αυτοί, που διαχειρίζονται τους θεσμούς δεν καταφέρουν να πετύχουν τον σεβασμό, χάνουν την εμπιστοσύνη του λαού, ο οποίος δικαιούται να ζητά την παραίτηση του». Αναφερόμενος στη σημερινή μαρτυρία του προέδρου Χριστόφια υποστήριξε ότι «υπήρξε αντιφατικός και ανερμάτιστος». Επίσης, υποστήριξε ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας «έχει την αφέλεια να υποτιμά την κρίση του λαού και να ρίχνει τις ευθύνες στους υφισταμένους του».

Για τις 12 Σεπτεμβρίου προγραμματίζεται μεγάλο συλλαλητήριο έξω από το προεδρικό μέγαρο. Την ίδια ώρα, στελέχη του ΑΚΕΛ υποστηρίζουν ότι οι διαδηλώσεις κατά του προέδρου Χριστόφια «καθοδηγούνται από ακροδεξιά στοιχεία».