Δακρυγόνα και αντλίες νερού χρησιμοποίησε την Τετάρτη η τουρκική αστυνομία για να διαλύσει τους οργισμένους διαδηλωτές σε ένα καταυλισμό Σύρων προσφύγων, οι οποίοι είχαν επιτεθεί στις δυνάμεις ασφαλείας μετά το θάνατο ενός παιδιού σε πυρκαγιά.

Ads

Το επεισόδιο έλαβε χώρα στην πόλη Ακτσάκαλε στην επαρχία Σανλιούρφα (νοτιοανατολικά), όπου φιλοξενούνται σε καταυλισμούς περίπου 25.000 Σύροι οι οποίοι εγκατέλειψαν τη χώρα τους για να γλιτώσουν από τη σύγκρουση που άρχισε το Μάρτιο του 2011.
 
Δεκάδες πρόσφυγες, καταγγέλλοντας τις συνθήκες διαβίωσης τους στον καταυλισμό, μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε την Πέμπτη το πρωί σε μια σκηνή προκαλώντας το θάνατο ενός παιδιού και τον τραυματισμό τριών ακόμη ανθρώπων, πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πέταξαν πέτρες κατά της αστυνομίας.
 
Οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας για την αντιμετώπιση ταραχών που κλήθηκαν επειγόντως κατέστειλαν βίαια τη διαδήλωση και ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε ελαφρά, προσθέτει το πρακτορείο.
 
Η Τουρκία φιλοξενεί περίπου 200.000 Σύρους πρόσφυγες σε καταυλισμούς κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία. Περίπου 70.000 άλλοι Σύροι εκτοπισμένοι ζουν σε σπίτια που νοικιάζουν σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας.
 
Αρκετοί πρόσφυγες, κυρίως παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους σε τυχαίες πυρκαγιές σε καταυλισμούς στην Τουρκία.