Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι αναμένεται να πλημμυρίσουν σήμερα τους κεντρικούς δρόμους πολλών πόλεων στη Γαλλία, λαμβάνοντας μέρος στις απεργιακές κινητοποιήσεις κατά των σχεδίων της κυβέρνησης Σαρκοζί για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Ads

Η απεργία έχει αποφασιστεί αρχικά να είναι 24ώρη αλλά νέα απόφαση θα ληφθεί αύριο για το μέλλον των κινητοποιήσεων. Σήμερα παρουσιάζεται από την κυβέρνηση το νέο νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό.

Συνδικαλιστές εξέφρασαν την εκτίμηση ότι στις κινητοποιήσεις θα λάβουν μέρος περί τα δύο εκατομμύρια πολίτες. Το χορό των κινητοποιήσεων άνοιξαν οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους, με πολλές από τις ταχείες γραμμές Intercity και τον προαστιακό στο Παρίσι (RATP) να έχουν διακόψει τα δρομολόγια από τις 9 το βράδυ της Δευτέρας (ώρα Ελλάδος). Ωστόσο, η γραμμή για τη Βρετανία θα κυκλοφορεί κανονικά όπως και άλλες διεθνείς γραμμές.

«Η σημερινή μέρα θα είναι καθοριστική για το κατά πόσο θα περάσουν οι αλλαγές» δήλωσε ο Φρανσουά Κερέκ, ηγέτης του συνδικάτου CFDT.

Ads

Οι γραμμές μικρών και μέσων αποστάσεων της Air France επίσης θα επηρεαστούν και θα περιοριστούν στο 50% του κανονικού από το αεροδρόμιο του Ορλί στο Παρίσι και κατά 90% από το Σαρλ ντε Γκολ. Πολλά αναμένεται να είναι και τα σχολεία που θα παραμείνουν σήμερα κλειστά.

Η κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί σχεδιάζει να αυξήσει το όριο της πρόωρης συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 έτη και για τα δύο φύλα και την ηλικία της κανονικής συνταξιοδότησης από τα 65 στα έτη. Αν και ο ίδιος ο Γάλλος Πρόεδρος δηλώνει ότι μπορεί να συζητήσει τροποποιήσεις, δεν σκοπεύει να αλλάξει τα όρια. Η Γαλλία έχει τεράστιο δημόσιο έλλειμμα και η κυβέρνηση εκτιμά πως εάν αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης μπορεί να εξοικονομήσει 70 δισ. ευρώ μέχρι το 2030.

Ορισμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων θεωρούν την πρόθεση του Σαρκοζί να ανεβάσει το όριο συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια ως άδικη και υποστηρίζουν τη σημερινή κινητοποίηση, ωστόσο πιστεύουν επίσης ότι με τις απεργίες δεν θα αλλάξει κάτι.